Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A serdülő- és az ifjúkor meghosszabbítása az időskor rovására – ez az, amire vágytunk?

Posted by Suggestor - 2015. december 3. csütörtök

Meglepő felfedezést tettek a Scripps Kutató Intézet (The Scripps Research Institute (TSRI), California)  tudósai: egy bizonyos antidepresszánssal – a mianserinnel fiatal korban, még serdülőként kezelt egyedeknek meghosszabbodik a fiatalságuk. Az eredményre véletlenül tettek szert,  egy szerény fonalféregnél (Caenorhabditis elegans). Innen még messze az út vége – az emberig.

„Nem akarjuk, hogy az embereknek az legyen a benyomásuk, hogy aki ezt a drogot szedi, az megnyújthatja a fiatalságát. Megcsinálhattuk ezt a férgekkel, de az embert évmilliók evolúciós fejlődése választja el a férgektől” – mondja Michael Petrascheck, az eLife folyóiratban megjelent írás vezető szerzője.
„Izgalmasnak találjuk, hogy úgy is meg lehet hosszabbítani az élettartamot, hogy a fiatal éveket hosszabbítjuk meg. És hogy ezt meg lehet csinálni.”

A kutatócsoport egy antidepresszánssal, a mianserinnel kezelte a C. elegans-t, ezt a kutatásoknál gyakran alkalmazott férget. Még 2007-ben felfedezték, hogy a drog megnöveli a férgek élettartamát 30-40 százalékkal. Ebben a kutatásban azt vizsgálták, miképp megy ez végbe.

Férgek ezreit kezelték vízzel – illetve mianserinnel, és figyelték a gének aktivitását, ahogy a férgek öregedtek. A C. elegans 2-3 hétig él általában, szaporodási képességre 1 napos korában tesz szert.
A férgek öregedésével – ahogy a kutatók megfigyelték – drámai változások mennek végbe a génkifejeződésben. Géncsoportok, amelyek ugyanazt a funkciót töltik be, az ellenkezőjére változtatták a kifejeződésüket.

Ezt a jelenséget a kutatók ‘transzkripciós drift’-nek nevezték el. (Egérben és az emberi agyban is megtalálták ezt a jelenséget, tehát előfordul az emlősöknél is.)
A gén-expresszió (kifejeződés) levezénylése nem tűnt többé koordináltnak, amikor a szervezet elkezdett öregedni: az ugyanahhoz a funkcióhoz tartozó gének fel-le ugrálni kezdtek.”

„A transzkripciós driftet úgy lehet használni, mint valami új mértékegységet, az öregedéssel kapcsolatos változások mérésére – amelyek már a fiatal felnőttkorban kezdetüket veszik.”

A mianserin kezelés elnyomta a transzkripciós driftet, de csak akkor, ha az élet megfelelő szakaszában adták.
10 napos korban a mianserinnel kezelt férgek még olyan génexpresszióval rendelkeztek, mint háromnapos korukban – vagyis fiziológiailag 7 nappal fiatalabbak voltak. De 12 naposan már lezajlottak az élettartam-növelő változások, és ha egész életében kapta volna is a drogot, nem volt már további hatása. A mianserinnel kezelt férgek 7-8 nappal tovább éltek a kezeletlen férgeknél.

A mianserin blokkolta a szerotonin szabályozásához tartozó jelzőrendszert, és ez késleltette az öregedést: beleértve az újonnan felfedezett transzkripciós driftet és a halálhoz vezető degeneratív változásokat. De a hatást kizárólag fiatal korban lehetett elérni, és ettől a fiatal életkor jelentősen meghosszabbodott.

„Mennyire fogja kutatási eredményünk befolyásolni az élettartam meghosszabbítását az emlősöknél, az jó kérdés, pláne, ha az élettartam megnövelése nem lesz olyan drámai.”

Messze van még a kutatás vége: tesztelni kell a hatást egereken, meg kell nézni, nincs-e valamilyen mellékhatás, meg kell vizsgálni, nincs-e eltérő hatással a szer az egyes szervekre.
És az is kérdés, hogy a meghosszabbított serdülő- és ifjúkor társadalmi hatásait szívesen fogadja-e a társadalom.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/e-tad120115.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.