Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az leszel, amit apád (és anyád) evett

Posted by Suggestor - 2015. december 6. vasárnap

Gyűlnek a bizonyítékok arra nézve, hogy az apák életmódja és a környezet, amelyben élnek, még az utódaik születése előtt befolyásolja az utódaik egészségét.

A Koppenhágai Egyetem orvostudományi fakultásán Romain Barres professzor laboratóriumának munkatársai összehasonlították 13 sovány férfinak és 10 elhízottnak a spermasejtjeit, és megállapították, hogy eltérő epigenetikai jellemzőkkel rendelkeznek, olyanokkal, amelyek meg tudják változtatni a következő generáció étvágyát.

A másik nagy felfedezésük ezzel kapcsolatban akkor történt, amikor 6, gyomor-bypass* műtétre váró férfit megfigyeltek – műtét előtt és műtét után – egy évig, arra keresve a választ, miként érinti a műtét a spermasejtjeikben tárolt genetikai információt.
* fogyasztó hatású műtét

Átlagosan 4000 strukturális változás ment végbe a spermasejtekben a műtét után, illetve azt követően egy éven belül.

„Tovább kell vizsgálnunk ennek a különbségnek a jelentését: ez a kezdeti bizonyíték arra, hogy a spermák a férfi testsúlyáról is információt hordoznak. Eredményeinkből arra is lehet következtetni, hogy az apa fogyása befolyásolhatja jövőbeni gyermekei evési magatartását” – mondja a professzor.

„Az epidemiológiai megfigyelések azt mutatják, hogy a táplálkozási stressz (például éhezés) az egyik generációban, megnöveli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a következő generációkban.” Idézett egy tanulmányt a professzor, amely szerint egy kis svéd faluban az éhínség időszaka kapcsolatban állt a férfiak unokáinál a kardiológiai-anyagcsere betegségek kockázatával.

Az unokák egészségét valószínűleg a nagyapjuk spermái (és a nagyanyjuk petesejtje) befolyásolták. Ezek specifikus epigenetikai jellemzőket hordoznak, a fehérjéhez adott kémiai anyagokat, amelyek körbeveszik a DNS-t, metilcsoportokat, amelyek megváltoztatják a DNS struktúráját, ha hozzá vannak kapcsolva, vagy az ún. kis RNS-eket. Az epigenetikai jellemzők kontrollálhatják a gének kifejeződését, amiről már bebizonyították, hogy kihat az utódok egészségére.

A kis RNS expressziójának (kifejeződésének) különbségeit és a DNS metilációt vizsgálva a kutatók kimutatták, hogy a testsúly csökkentése megváltoztatja a spermákban tárolt epigenetikai információt.

„Nem vártunk ilyen jelentős változást az epigenetikai információban a környezeti tényezők nyomására” – magyarázza Barres. „Szerintem jelentős eredmény felfedezni, hogy az életmód és a tápláltsági állapot át tudja alakítani az ivarsejtekbe zárt információt, és így módosítani képes az utódok táplálkozását.”

„Ma már tudjuk, hogy az elhízott apáktól született gyerekek hajlamosak az elhízásra későbbi életükben, anyjuk testsúlyától függetlenül. Ez egy újabb adalék ahhoz, hogy a fogantatás előtt az apák egészségét is meg kell nézni” – fűzi hozzá Ida Donkin, a Cell Metabolism c. orvosi folyóiratban megjelent írás egyik vezető szerzője. „És az üzenetet terjeszteni kell a társadalomban.”

„Ez a kutatás aláhúzza az életmódi tényezők, főleg a táplálkozás szerepét, a fogantatást megelőző időszakban. Ahogyan táplálkozunk, fizikai fittségünk a fogantatás előtt fontos lehet gyermekeink egészsége, fejlődése szempontjából.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uoct-wyf120315.php

Egy hozzászólás a “Az leszel, amit apád (és anyád) evett”

  1. UNIOHID said

    “…fogantatás előtt az apák egészségét is meg kell nézni”
    “Az unokák egészségét valószínűleg a nagyapjuk spermái (és a nagyanyjuk petesejtje) befolyásolták.”
    ?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: