Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A rovarkártevőnek gusztusára való a génmódosított gyapot

Posted by Suggestor - 2015. december 7. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról
Indiában kudarcot vallott a génmódosított gyapot, a gazdák kártérítést követelnek. A génmódosított, Bt-gyapotot eleve azzal a céllal módosították, hogy ellenálljon a rovarkártevőnek: a gyapottok-bagolylepkének. A kártevő azonban köszöni, jól van.

Az indiai KRRS gazdaszervezet arra kéri Karnataka állam kormányzatát, hogy tegyen intézkedéseket azért, hogy a génmódosított gyapot vetőmagokat forgalmazó cégek fizessenek kártérítést azoknak a gazdáknak, akiknek gyapotföldjein pusztítást végzett a gyapottok bagolylepke. A szervezet elnöke egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Karnataka állambeli gazdák Bt-gyapot termésének közel felét megsemmisítette a gyapottok lepke.

A génmódosított, Bt-gyapotot eleve azzal a céllal módosították, hogy ellenálljon a rovarkártevőnek (Bt-toxint termel a génmódosított növény, amely elvileg elpusztítaná a gyapottok-bagolylepkét), de úgy tűnik mára már olyan nagy mértékben elterjedtek az indiai államban az ellenállóvá vált gyapottok bagolylepkék, hogy ellenük már hatástalan a génmódosított gyapot által termelt Bt-toxin.

A génmódosított növényekkel kapcsolatos hírekben eddig túlnyomórészt csak a rezisztenssé vált gyomnövények által – főleg az Egyesült Államokban – okozott kártételekről olvashattunk (ma már több 50 millió hektáron okoznak gondot a gazdáknak a glifozáttal szemben ellenállóvá vált gyomnövények). Bár néhány évvel ezelőtt már olyan tanulmányokat is közzétettek, amelyekből az derült ki, hogy a génmódosított növények által termelt Bt-toxinnal szemben ellenállóvá vált rovarkártevők is megjelentek az Egyesült Államokban illetve Indiában, a mostani hírek viszont már arra mutatnak rá, hogy a rezisztenssé vált gyapottok bagolylepke által okozott kártétel pár év alatt hatalmas mértéket öltött.
Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2015/12/04/ujabb-pofon-a-gmo-nak

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s