Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fúrás – tömés nélkül is létezik foggyógyítás?

Posted by Suggestor - 2015. december 7. hétfő

A Sydney-i Egyetem professzora szerint a fogromlást meg lehet állítani, vissza lehet fordítani, és nincs szükség a hagyományos fúrásra és tömésre, ami évtizedeken át uralta a fogorvoslást.
Hét éves kutatás eredménye a tanulmány, ami a Community Dentistry and Oral Epidemiology című folyóiratban jelent meg.
„Ez a kutatás azt jelzi, hogy nagy változás készülődik a romló fogak kezelése területén, és Ausztráliában is meg kell változnia a fogorvosi gyakorlatnak. A preventív szemléletnek nagy előnyei vannak a jelenlegi gyakorlattal szemben” – mondja Wendell Evans professzor.

„Hosszú időn át azt hitték, hogy a fogromlás egy gyors folyamat, és a legjobb kezelési módszer korán felfedezni a romlás helyét, azonnal eltávolítani, hogy megelőzzük a fogüreg keletkezését. Miután a romlást eltávolítottuk, az érintett fogat tömőanyaggal helyreállítottuk – ez a folyamat a ‘fúrás és tömés’”.
„50 év kutatás azonban megmutatta, hogy a fogromlás nem mindig progresszív, sokkal lassabban fejlődik ki, mint eddig hitték. Például: 4 – 8 év kell hozzá, hogy a fog felszíni romlása (a fogzománcon) a belső rétegre, a dentinre átterjedjen. Bőven van idő a romlás felfedezésére és kezelésére, mielőtt kilyukadna a fog.”

Evans professzor és csapata kidolgozta a Caries Management System-et, amely a romlás kockázatának értékelésétől, a fogröntgen-lelet értelmezéséig és a korai romlás (amikor még nincs üreg) specifikus kezeléséig terjed.

A Kariesz Kezelési Rendszer négy kezelési módot tartalmaz:
1. koncentrált fluorid oldattal bekeni a fogorvos a korai romlást
2. megtanítja a helyes fogmosásra a pácienst
3. Megtiltja az étkezések közötti evést és a cukros italokat
4. Időről időre megfigyeli a páciens fogait – a kockázathoz mérten

„A rendszerünket először magas kockázatú pácienseken teszteltük a Westmead Kórházban, nagy sikerrel. Kiderült, hogy a korai fogromlás megállítható és visszafordítható, ezzel a fogfúrások és tömések száma drámaian csökkent. Csak azt a fogat kell fúrni és tömni, amely valóban lyukas, az üreg már látható.”

Az új típusú kezelést tesztelték az általános fogorvosi gyakorlatban is, Új-Dél-Wales-ben és az ausztrál fővárosban. A monitorozás megerősítette, hogy hét év alatt a fogromlás kockázata lényegesen kisebb lett a pácienseik között, a fogtömés szükséglete pedig 30 – 50 százalékkal csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

„A páciensek érthetően örömmel fogadták, hogy csökkent a fogromlás kockázata és lényegesen kevesebb lett a tömés” – mondja Evans professzor. „Nem mellékesen, a páciensek fontos szerepet játszanak a saját kezelésükben, mert ez a kezelés partneri viszonyt feltételez a fogorvos és a fogbeteg között, ahhoz, hogy a lehető legsikeresebb legyen.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uos-asf120315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s