Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy szempillantás alatt eltűnhet a szegények fele Magyarországon

Posted by Suggestor - 2015. december 8. kedd

Átvétel a vg.hu-ról
Jövőre eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele, de nem azért, mert hirtelen mindenki meggazdagszik. A KSH csavar egyet a számítási modellen.

Egy szempillantás alatt akár meg is feleződhet a létminimum alatt élők száma, ha a Központi Statisztikai Hivatal átáll egy új számítási modellre.Az eddig 3,6-3,8 millióról legalább 1,2 millióval, de az is lehet, hogy 2 millió fővel csökken a létminimum alatt élők száma a jövő évtől, pusztán a modellváltás miatt, amely a hivatal szerint jobban tükrözi majd azt, hogy valójában hány ember él szegénységben.

“A KSH nem győzte magyarázni, hogy a létminimum nem azonos a szegénységgel, hanem az a küszöb, amely alatt különböző hiányokat szenvednek el az emberek” – hangsúlyozta lapunknak Ferge Zsuzsa szociológus. A létminimum alatt élők aránya jelenleg 36-38 százalékos a Világgazdaság információi szerint, s ez összhangban van azoknak a számával, akik anyagi nélkülözésben élnek. A kilenc alapvető anyagi javak közül háromhoz az emberek 35 százaléka nem jut hozzá. Ők azok, akik nem tudnak fedezni egy váratlan kiadást, nem mehetnek el évente nyaralni, esetleg hiteltörlesztési gondjuk van, vagy kétnaponta nincs hús az asztalukon.

A KSH szerint mégsem ők élnek a létminimum alatt, hanem egy sokkal szűkebb réteg. Még nem döntötték el, hogy az amerikai módszert veszik-e át az új létminimum-számításhoz, vagy az eddigit módosítják úgy, hogy csökkentik a napi minimális kalóriabevitel-szükségletet. (Szerintük ugyanis akár 1800 kalória is elég lehet egy napra, pedig az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ennél jóval magasabb bevitelt tart szükségesnek.) Egy biztos: az új mutatószám 18 és 25 százalék közé teszi majd a létminimum alatt élők arányát.

A továbbiakat itt olvashatják: http://www.vg.hu/gazdasag/egy-szempillantas-alatt-eltunhet-a-szegenyek-fele-magyarorszagon-462005

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Egy szempillantás alatt eltűnhet a szegények fele Magyarországon”

  1. Ahány kormány, annyi uj igazató a KSH-nál. Igen fontos pozició. Az adatok valódiságát az emberek nem tudják ellenőrizni. Az emberek csak azt látják, hogy sok a rosszkedvü ember, a legtöbben ki sem látszanak a gondjaikból, nincs perspektiva, igaz az infláció is csak “pár” százalék, de közben naponta tapasztaljuk, hogy az alapvető élelmiszerek egyre többe kerülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: