Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ukrajna hanyagul bánik atomerőművei biztonságával

Posted by Suggestor - 2015. december 10. csütörtök

Sajtóközlemény – Magyar Természetvédők Szövetsége
Kijev, Budapest, 2015. december 9.
Ukrajna nem törődik a biztonsággal és a nemzetközi kötelezettségeivel – Már a negyedik szovjet típusú atomreaktorának élettartamát hosszabbította meg
Az ukrajnai hatóságok engedélyezték a Dél-ukrajnai atomerőmű 2. reaktorának élettartam hosszabbítását annak ellenére, hogy harmincháromból huszonnégy biztonsági problémát nem oldottak meg és nemzetközi kötelezettségeiket sem tartják be.
Az reaktort eredetileg 30 éves működésre tervezték, amit most 10 évvel meghosszabbított az Ukrán Atomenergia Hivatal igazgatósága. Amennyiben a döntést a hatóság vezetője is aláírja, egy olyan reaktor kap engedélyt a további működésre, melyet tavasszal a biztonsági előírások elégtelen teljesítése miatt már egyszer leállítottak.
Áprilisban egyszer már tárgyalt a hatóság ennek a reaktornak a további működéséről. Akkor harminchárom biztonsági problémát azonosítottak, melyet a reaktor üzemeltetőjének meg kellett volna oldania ahhoz, hogy engedélyt kapjon a további működésre. Ekkor a reaktort le is állították. A hatóság októberi jelentése szerint a harminchárom problémából csak kilencet oldottak meg és tizenegyen dolgoznak még most is. A maradék tizenhárom biztonsági intézkedés megoldásához még hozzá sem kezdtek.
„A hivatal azt állítja, hogy betartatják a nemzetközi biztonsági előírásokat a reaktorok üzemeltetőivel. Ezt azonban semmilyen dokumentum nem támasztja alá.” – mondta Iryna Holovko, a Bankfigyelő Hálózat ukrajnai munkatársa.
Valójában a hivatal hatékonysága is erősen megkérdőjelezhető. 2015 januárjától a kormány moratóriumot rendelt el, a hivatal saját kezdeményezésére nem is folytathat vizsgálatot az atomerőművekben.
Jelenleg az Euratom és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 600 millió eurós kölcsönéből biztonsági felújítási munkák zajlanak az ukrán atomerőművekben, így a Dél-ukrajnai erőműben is. Az eredeti megállapodás szerint ezt 2017 végéig be kellett volna fejezni, azonban az ukrán kormány a támogatók megkérdezése nélkül ezt a dátumot 2020-ra módosította.
Ráadásul az Európai Bizottság is elismerte egy az Európai Parlament tagjainak küldött levelében, hogy az ukrán atomerőművek élettartamának meghosszabbításához nemzetközi környezeti hatásvizsgálatot kellene lefolytatni az Espooi egyezmény szerint, melyet Ukrajna is aláírt. Ez eddig nem történt meg és az ukrán kormány mereven el is zárkózik ettől.
„Az európai unió adófizetőinek pénzéből újítják meg az ukrán atomerőműveket, ennek ellenére sem az uniónak, sem az érintett országok uniós állampolgárainak nincs rálátása és beleszólása a biztonságunkat alapvetően érintő kérdésbe. Ukrajna Európában a legpazarlóbb módon bánik az energiával. Az lenne minden európai érdeke, hogy javítsuk Ukrajnában az energiahatékonyságot, erre kellene pénzt biztosítani az atomerőművek helyett.” – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége csoportvezetője.

Click to access ukrajna_reaktor_hosszabitas_osszefoglalo.pdf

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: