Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Savas csirkét hoz a transz-atlanti szabadkereskedelmi egyezmény

Posted by Suggestor - 2015. december 11. péntek

Sajtóközlemény – kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége

Az EU elindítja a „savas csirke” forgalmazásának engedélyezését

A természetvédők az engedélyezés elutasítását szorgalmazzák

Budapest-Brüsszel, 2015. december 10. – Az Európai Bizottság jövő héten elindítja a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyi anyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszer-biztonságot. Az engedélyezési javaslat azt mutatja, hogy az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) során. A természetvédők arra kérik a kormányt, hogy Magyarország utasítsa el a Bizottság javaslatát.

Az Egyesült Államok kormányának kérését követően, amely a perecetsavval (peroxi-ecetsavval) átmosott baromfihúsok európai jóváhagyását szorgalmazta, az EU tagállamok először a jövő héten (2015. december 15-én) vitatják meg a módszer európai engedélyezését. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kapcsán.

Az EU és a tagállamok többször is kijelentették, hogy az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások nem fenyegetik az Unióban az élelmiszerbiztonságra vonatkozóan alkalmazott „a termőföldtől a tányérig” megközelítést, s az élelmiszerbiztonsági normáinkat sem fogja aláásni a TTIP. Ugyanakkor a Magyar Természetvédők Szövetsége úgy véli, hogy az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi.

Az élelmiszerbiztonságra vonatkozó európai szabályozást már most gyengíteni akarják, jóval azelőtt, hogy lezárultak volna a szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államokkal. Úgy tűnik, az Európai Bizottság kész arra, hogy feladja az élelmiszerbiztonságra vonatkozó „a termőföldtől a tányérig” megközelítést azért, hogy engedményt tegyen az Egyesült Államoknak. A tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek – emelte ki Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a „klórozott csirkét”, hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra, továbbá aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne.

A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

Az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások trójai falóként működnek azzal a céllal, hogy aláássák az élelmiszerbiztonságot az Atlanti-óceán mindkét partján, miközben elősegítik a nagyüzemi állattartás további térnyerését. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a TTIP rossz üzlet az emberek és bolygónk számára egyaránt – tette hozzá Fidrich Róbert.

A Magyar Természetvédők Szövetsége által a miniszternek küldött levél letölthető innen: http://www.mtvsz.hu/dynamic/fazekas_miniszter_perecetsav_ttip_level_mtvsz.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.