Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A krónikus stressz előrehozza az Alzheimer-kór kitörésének időpontját

Posted by Suggestor - 2015. december 13. vasárnap

Amerikában évente 470 000 embernél állapítják meg az enyhe kognitív romlást, ami nagyban növeli, évekkel vagy hónapokkal előrébb hozza az Alzheimer-kór kitörésének kockázatát.
„Kutatásunk bizonyítékkal erősíti meg, hogy az érzékelt stressz megnöveli az amnéziás enyhe kognitív romlás valószínűségét egy idősebb személynél” – mondja Richard Lipton neurológus professzor (Albert Einstein College of Medicine). „Szerencsére, az érzékelt stressz módosítható kockázati tényezője a kognitív teljesítmény romlásának – azon  kezeléssel lehet változtatni.”
Az érzékelt stressz azokból a napi bosszúságokból áll, amit mindnyájan érzékelünk, plusz az ezekhez társuló megbirkózási módokból” – magyarázza Mindy Katz, az egyetem munkatársa. „Az érzékelt stresszt meg lehet változtatni: tudatos (mindfulness) stresscsökkentéssel, kognitív-viselkedési terápiával és stresszcsökkentő gyógyszerekkel. Az ilyen közbeavatkozás elhalaszthatja, sőt megelőzheti az idősebb embernél a kognitív hanyatlást.”
A kutatók az Einstein Öregedési Kutatás jóvoltából félezer embert követtek, legkevesebb 3,6 éven át. Valamennyien memória-panaszmentesek voltak a kutatásba beválasztáskor. A résztvevők évente klinikai, neuropszichológiai vizsgálaton estek át, felmérték a pszichoszociális állapotukat, életmódjukat, feljegyezték kognitív és memória-panaszaikat.
2005 óta a stresszt is mérik a kutatók az Érzékelt Stressz Skálán (PSS).
Ez a mérőeszköz úgy van megszerkesztve, hogy érzékeny legyen a krónikus stresszre – az életkörülmények, lehetséges jövőbeni események miatt érzett stresszre.
Azt a stresszt mérték fel vele, amit az előző hónapban éreztek. A PSS pontszámok 0-tól 56-ig terjedtek, a nagyobb számok nagyobb stresszt jelöltek.
Az 507 résztvevőből 71-nél diagnosztizálták az enyhe memória és kognitív romlást. Minél nagyobb volt a résztvevő stressz-szintje, annál nagyobb volt a kockázata az enyhe memória-romlás kialakulására: minden 5 pont növekedés a PSS skála pontszámán, 30 százalékkal növelte a kognitív hanyatlás kifejlődésének kockázatát.
Hasonló lett az eredmény, amikor öt csoportra (Quintisekre) osztották a résztvevőket a PSS pontszámaik alapján. A legnagyobb stresszt érzékelő csoportban közel 2,5-szer nagyobb volt a kognitív hanyatlás kockázata, mint a maradék négyben együttvéve.
Amikor összehasonlították a felső, erős stresszt érző csoportot a többivel, kiderült, hogy nagyrészt nők, alacsonyabb iskolai végzettségűek, és a nagyobb fokú depresszióban szenvedők vannak benne.
Alapvetően azonban nem a depresszió okozza a kognitív romlást, hanem a stressz.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/aeco-sio120715.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.