Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kiközösített gyerek utánozza csoportja tagjainak viselkedését

Posted by Suggestor - 2015. december 16. szerda

Különösen híven imitálja a csoport viselkedését az a gyerek, akit a csoportja kiközösített, azért, hogy újra csatlakozhasson hozzájuk, állapították meg a Texas-i Egyetem (Austin) pszichológusai.

Az előző kutatások szerint a csoportból kizárt felnőtt is másolja a többiek viselkedését, hogy növelje a szimpátiát maga iránt és befogadják. Most a kutatók megállapították, a gyerekek sem viselkednek másként.

„Az embert az evolúció ‘kirekesztést érzékelő organizmussá’ változtatta” – magyarázza Rachel Watson-Jones, a pszichológia tanszék munkatársa.

A gyermekek már öt éves korukban érzékennyé válnak a kirekesztésre, különösen ha abból a csoportból zárják ki őket, amelyhez úgy érzik, hogy tartoznak, ezért azzal válaszolnak erre az érzésre, hogy nagy hűséggel utánozzák őket, hogy újra a csoport tagjai lehessenek.

„Amikor a gyerek úgy érzi, hogy kimaradt a csoportból, másolja többiek viselkedését, azt, ahogy öltözködnek, játszanak, esznek, azokat a tevékenységeket, amikben részt vesznek: a gyerek a többiek viselkedését imitálja, hogy úgy tűnjön föl, mintha ő is a csoport része volna.”

A kutatók megfigyeltek 176 – öt és hat év körüli – gyereket, ahogy egy közös játékot játszottak. Megfigyelték, kiket zártak ki a csoportból, és kiket vettek be. Megfigyelték azt is, kiket rekesztettek ki a kirekesztettek csoportjából, és kit vettek be. A kirekesztett gyerekeket teljesen kizárták a kétperces játékból.

Emellett a kutatók megfigyelték és feljegyezték a gyerekek mimikáját, testtartását, szóbeli megnyilvánulásait, és megállapították, hogy a csoportból kirekesztett gyerekek sokkal több szorongást és frusztrációt mutattak, mint a csoporton kívüliek közül kirekesztettek.

A közös játék után a gyerekeknek az volt a feladatuk, hogy szimulálják: csoportgyűlést hívnak össze. A csoportból kirekesztett gyerekek sokkal élethűbben utánozták az akciót, mint a csoportban lévő tagok.
(Nem mellékesen, a csoporton kívüliek közül is ‘eltávolított’ tagok ugyanolyan hűségesen imitálták a csoporton kívüli csoportgyűlés összehívását.)

„Az a pszichológiai tapasztalatunk a csoporttagok kirekesztéséről, hogy nagyon fájdalmas és visszatetsző. Még ezek a kisgyerekek is erősen motiváltak abban, hogy részt vegyenek a csoport tevékenységében, rituáléiban, hogy együtt legyenek a többi csoporttaggal” – vonja le a következtetést Cristine Legare pszichológia professzor. „A kutatás azt igazolja, hogy a kirekesztésre válaszoló viselkedés már a fejlődés korai szakaszában kialakul.”

A gyermeki viselkedés típusainak vizsgálata, az, ahogyan a kirekesztésre válaszul utánoznak – ennek a pozitív és negatív módja – lesz jövőbeni kutatásuk iránya, fűzte hozzá a professzor.
Az írás a Psychological Science című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uota-ocu121515.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A kiközösített gyerek utánozza csoportja tagjainak viselkedését”

  1. uniohid said

    „Az a pszichológiai tapasztalatunk a csoporttagok kirekesztéséről, hogy nagyon fájdalmas és visszatetsző. Még ezek a kisgyerekek is erősen motiváltak abban, hogy részt vegyenek a csoport tevékenységében, rituáléiban, hogy együtt legyenek a többi csoporttaggal”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: