Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ember hatékonyabban alszik, mint főemlős rokonai

Posted by Suggestor - 2015. december 17. csütörtök

A Duke Egyetem antropológusai 21 főemlős alvásáról gyűjtöttek adatokat a páviánoktól a lemurokon át az orangutánig és csimpánzig.
Úgy találták, hogy az ember kivételesen rövid álmot alszik, átlagosan hét órát éjszakánként, a többi főemlős ennél jóval többet, a makákók és a lemurok például 14-17 órát.
Az alvásunk hatékonyabb lett, ez annyit jelent, hogy az alvásidő kisebb részét töltjük könnyű, felszínes alvási fázisokban, és többet mélyebb alvásban. Az álmodási szakasz (REM – rapid eye movement – a gyors szemmozgási szakasz) például alvásunk 25 százalékát teszi ki. Egyes lemur-fajoknál a REM-alvás mindössze 5 százaléka a teljes alvásidőnek.

„Az ember egyedül áll ezzel a rövidebb, magasabb minőségű alvással” – mondja David Samson antropológus, aki közel kétezer órát töltött az orangutánok alvásának megfigyelésével.

Az ember rövidebb alvásideje alapvetően nem a mesterséges fénynek köszönhető, állítják a kutatók. A három, ma is létező vadászó-gyűjtögető társadalomban élő emberek (Namíbiában, Tanzániában és Bolíviában) éppen hogy csak egy kicsivel alszanak kevesebbet, mint mi.

Ha csak a mesterséges világítás és a modern életkörülmények volnának a felelősek álmunk megrövidítéséért, akkor a vadászó-gyűjtögető emberek többet aludnának, mint mi, érvel Samson. Inkább arról van szó, hogy az ember az alvás mennyiségét az alvás minőségével helyettesítette.
Az antropológus szerzők – Samson és Charlie Nunn – szerint a hatékonyabb alvásra való átmenet akkor történt, amikor az ember a lombokban való alvást a földön alvásra cserélte.

Az emberelődök valószínűleg a tűz mellett, nagy csoportokban aludtak. A tűz meleget adott, és megvédte őket a ragadozók – leopárdok, hiénák – támadásától. Ez serkenthette őseinket a hatékonyabb alvásra, arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az alvásból a lehető legrövidebb idő alatt.

A rövidebb idejű alvás aztán időt szabadított fel, amit egyéb dolgoknak szentelhettek: új képességek elsajátításának, szociális kapcsolatok ápolásának, a mélyebb alvás pedig segített az elsajátított képességek elraktározásában, az emlékezőképesség és egyáltalán, az agy élesítésében, magyarázzák az antropológusok.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/du-het121415.php

Egy hozzászólás to “Az ember hatékonyabban alszik, mint főemlős rokonai”

  1. uniohid said

    “Az alvásunk hatékonyabb lett, ez annyit jelent, hogy az alvásidő kisebb részét töltjük könnyű, felszínes alvási fázisokban, és többet mélyebb alvásban.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.