Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A túl sok zöld tea megárthat

Posted by Suggestor - 2015. december 19. szombat

Mahtab Jafari professzor (University of California-Irvine) azt állítja, hogy a zöld tea nagy mennyiségben fogyasztva károsíthatja a szaporodási funkciót és az embrió fejlődését is.

A zöld tea a Camellia sinensis növény friss leveleiből készül. Mivel a lehető legkevesebb feldolgozást alkalmazzák előállításakor, nagy mennyiségben megőrzi antioxidánsait és polifenoljait, amelyek közismerten jót tesznek az egészségnek.
Korábbi kutatásokból arra lehetett következtetni, hogy a zöld teát használhatjuk segítségnek a fogyáshoz, koleszterinszint-csökkentéshez, és véd egy sor betegség ellen: beleértve a rákot, a szívbetegséget és az Alzheimer-kórt.

Ha azonban nagy adagokat iszunk meg belőle, a zöld tea negatív hatással lehet ránk: az állatkísérletek szerint nagy arányú fogyáshoz, az utódok gyenge fejlődéséhez vezet.

Mahtab Jafari professzor és munkatársai a kutatás során a gyümölcslégy embrióit és lárváit tették ki eltérő dózisú zöld teának.

(A gyümölcslegyet előszeretettel használják a kutatók az emberi betegségek tanulmányozására, mert az ember betegségokozó génjeinek 75 százaléka a gyümölcslégyben is megvan.)

A kutatócsoport úgy találta, hogy 10 milligramm az a zöldtea-mennyiség, amitől lelassul a lárvák fejlődése, és az utódok számában és méretében is jelentős csökkenés következett be.

A nőnemű utódok szaporodási teljesítménye a 10 milligrammos zöldtea-adagnál csökkent, élettartamuk 17 százalékkal megrövidült.
Ezen felül a 10 milligramm zöld tea atrófiát (sorvadást) okozott az utódok heréjében és petefészkében.
Továbbá: a zöld tea védte ugyan az állatokat a kiszáradástól, de fokozta náluk a hő-stressz iránti hajlamot és a rosszul tápláltságot.

A kutatás nem kereste a mechanizmust, amivel a zöld tea a fejlődést és a szaporodást befolyásolja a gyümölcslegyeknél, de a team azt feltételezi, hogy a zöld tea nagy adagban előmozdítja a programozott sejthalált, az okozhatja ezt a hatást.

Jafari professzor ezzel zárja fejtegetését:
„Míg a zöld tea előnyös hatást gyakorol az egészségre alacsony dózisban, kutatásunk – és más kutatások – kimutatták, hogy a nagy adagnak meg lehetnek a negatív hatásai. További kutatásra van szükség javaslatunk kialakításához, de azt már most elmondhatjuk, hogy a zöld teát mérsékelten kell fogyasztani.”

A következőkben kísérletekkel meg akarják állapítani az emberre nézve káros adagot a zöld teából.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/304011.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: