Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az evolúció olyan intelligens, hogy képes tanulni a tapasztalataiból

Posted by Suggestor - 2015. december 20. vasárnap

Richard Watson professzor (University of Southampton) új kutatása azt mutatja, hogy az evolúció képes tanulni a tapasztalataiból. Ez magyarázat lehet arra, hogyan jöhetnek létre a természetes kiválasztódás alapján intelligens struktúrák.
Az evolúcióelmélet* és a tanulási elmélet** egyesítésével elképzelhető, hogy az evolúció a tanulni képes rendszerek intelligens magatartására képes, beleértve a neurális – idegi – hálózatokat is.
*az evolúcióelmélet: a véletlenszerűen létrejött variációk és a kiválasztódás nagyfokú adaptációt, alkalmazkodást mozdítanak elő
**tanuláselmélet: a nagyfokú adaptáció elegendő ahhoz, hogy egy rendszer intelligens magatartást mutasson

A Trends in Ecology and Evolution című folyóiratban, Watson professzor és Eörs Szathmáry nevével jelzett írás arra példa, hogyan lehet formális analógiákat felhasználva, a kétféle elmélet közötti kapcsolattal megoldani egy evolúciós rejtélyt.

„Darwin evolúció elmélete leírja a hajtóerőt, a tanulási elmélet pedig egyáltalán nem különbözik annyira attól, amit Darwin mondott. A tanuláselmélet kiterjeszti, amiről azt gondoljuk, hogy az evolúció képes megtenni. Végeredményben azt mutatja, hogy a természetes kiválasztódás elegendő az intelligens problémamegoldó tulajdonság kitermeléséhez” – érvelt Watson professzor.

Az intelligencia egyik fő vonása az előrevételezés képessége: annak a magatartásnak a meglátása, amely a jövőben hasznot fog hozni.

Hagyományosan, az evolúciót a véletlenszerűséghez kötik, a random variációhoz, úgy tekintik, mint vak – vagy legalábbis rövidlátó – ‘sorsot’, ami nem lát előre. De ha a fejlődő rendszerek tanulni tudnak a múlt tapasztalataiból, az azt jelenti, hogy az evolúciónak megvan az elővételezési potenciálja. Márpedig erre van szükség a jövőbeni környezethez való alkalmazkodáshoz – mint azt a tanuló rendszerek teszik.

„Amikor látjuk az elbűvölő, szemmel láthatólag intelligens tervezést, amit az evolúció létrehoz, kell hozzá némi képzelőerő, hogy megértsük, hogyan termelheti ki azt a véletlenszerű változatok szelekciójából. Ha megfelelő változatról, megfelelő szelekcióról beszélünk, amihez még szükséges a megfelelő öröklődés is, akkor minden rendben. Ezt nehéz megmagyarázni a konvencionális evolúcióelmélettel, de könnyű a tanulási elmélettel.

„A tanulási elmélet abban segít, hogy megfogalmazzuk, hogyan változtatja az evolúció a saját folyamatait az evolúciós időben. A természetes szelekció változtatni tud a fejlődő (evolválódó) képességén: a variációk kontrolljával, a szelekció kontrolljával (az ökológiai interakciók révén), az öröklődés kontrolljával.

„Ha az evolúció tanulni tud a tapasztalataiból, akkor javítani tud az idők folyamán a fejlődő képességén. Ezzel demisztifikálódik az evolúciós folyamat iránti csodálat. A természetes kiválasztódás során akkumulálódik a tudás, ami képessé teszi az okosabbá fejlődésre.
Ez nagyon izgalmas, mert magyarázatot ad arra, miért tűnnek annyira intelligensnek a biológiai rendszerek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uos-iem121815.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.