Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elefántok szociális hálója még az elefántcsont iránti hajszát is túléli

Posted by Suggestor - 2015. december 21. hétfő

Hihetetlen nyomás nehezedik az elefántokra az elefántcsont iránti kereslet miatt, de szociális hálójuk erős és minden körülmények között, továbbra is kitart.

16 évnyi tapasztalat bizonyítja azt, hogy Kenya északi részén a felnőtt nőstény elefántok körül kialakuló csoport vezetését az anya elpusztulása után a leányai veszik át.

„Régebben, amikor fiatal nőstényeket láttunk együtt kóborolni, nem értettük, mígnem később az elemzés kiderítette, hogy az anyáik ismerték egymást, és egy ideig együtt töltötték az idejüket” – mondja Shifra Goldenberg (Colorado State University).

Becslések szerint a vadorzók százezer elefántot öltek meg – az elefántcsontért – 2010 és 2012 között, mindössze két év alatt.
Az idősebb elefántok nagyobb kockázatnak vannak kitéve, az agyaruk mérete miatt.
A vadorzás következtében a felnőtt nőstény elefántok átlagéletkora a kenyai Samburu Nemzeti Rezervátumban jelentősen lecsökkent.

Az elefántcsoportok társas struktúráját sok éven át tanulmányozták a kutatók, és az a vélemény alakult ki róla, hogy bonyolultságában vetekedik az emberi társadalmakéval.

Ez az új kutatás az elefántcsoportok mintázatát elemezte, hogyan változik az idők folyamán. Azt is megvizsgálták a kutatók, hogy az elefántanyák, akik fontos szerepet töltenek be az elefántok társadalmában, mint matriarchák, hogyan tanítják lányaikat az elefánt-társadalomban való életre.

A kutatók megfigyelték, hogy a kenyai elefántok társadalmának szerkezete fennmaradt az idő múlásával, jóllehet az egyedek 70 százaléka kicserélődött.

Mindig a legidősebb és legtapasztaltabb elefántok léptek az elvesztettek helyére, hogy betöltsék a megürült vezetői helyet. Az elefántanyák leányainak képességén múlott a megfigyelt csoportok rugalmassága, túlélése.
Extrém esetekben, amikor a családok csaknem valamennyi felnőtt tagjukat elveszítették, az elefántok új csapatot, új hálózatot hoztak létre, távoli csoportokkal egyesülve.

“Fontos és izgalmas tudni, hogy az elefántok szociális rugalmassággal rendelkeznek, belső rugalmassággal védekeznek az emberi öldöklés ellen. Azt gondolná az ember, hogy a matriarchák körül csoportosuló társadalom összeomlik, ha elveszti a matriarchákat. Kutatásunk azt mutatja, hogy ehhez is képesek adaptálódni.”

„Optimizmussal tölt el bennünket, hogy az elefántok képesek lesznek regenerálódni, ha vége szakad ennek hajszának, és megszabadulnak a nyomás alól.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/cp-dpe121015.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.