Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi az összefüggés a túl sok zsíros étel rendszeres fogyasztása és a depresszió, szorongás között?

Posted by Suggestor - 2015. december 22. kedd

Ha valaki rendszeresen túl sokat eszik, emellett krónikusan stressznek van kitéve, hajlamossá válik a szorongásra és a depresszióra. A Yale Egyetem kutatói megmagyarázzák, miért van ez így.

A magas zsírtartalmú táplálkozás és a krónikus stressz hatásai fölerősítik egymást, és depresszió és metabolikus rendellenesség (2. típusú cukorbetegség) kialakulását támogató tényezővé válhatnak” – mondja Ronald Duman neurobiológus professzor.

A professzor és munkatársai kimutatták, hogy a ketamin*, amit szabadidő-drogként szoktak használni, gyorsan megszabadítja tüneteiktől azokat a krónikus depresszióban szenvedő pácienseket, akik egyébként rezisztensek a tipikus antidepressziós gyógyszerekre.

*„A ketamin (ketamin-hidroklorid) egy szintetikus állatorvosi diszszociatív érzéstelenítő szer. Embereken ritkán használják, mert pszichedelikus mellékhatásai vannak. Az orvosi dózis alatti tartomány alkalmas a pszichedelikus hatások elérésére. A ketamin használata pszichés és fizikai függőséget okozhat, a leggyakrabban paranoiás téveszmék és kóros egocentrikusság fordulhat elő.” (http://www.daath.hu/showSubstance.php?id=9)

A ketamin úgy működik, hogy szabályozza azoknak a fehérjéknek a szintézisét (mTORC jelút), amelyek kijavítják az agyban a stressz és a depresszió miatt károsodott szinaptikus kapcsolatokat**.

**szinaptikus kapcsolat –az egyik neuron – idegsejt – kapcsolata a másikkal

Mivel ez a jelút részt vesz az energiabevitelre és az anyagcserére adott sejtválaszban is, a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek hajlamosabbak a depresszióra.

A kutatók eredeti szándéka az volt, hogy feltárják, befolyásolhatja-e a táplálkozás a viselkedést.

Patkányokon végezték a kísérletet, amelyben az állatok a normál zsírmennyiség hatszorosát kapták. Négy hónap zsírdús táplálkozás után a jelutak, amelyek a szinaptikus plaszticitáshoz, illetve a metabolizmushoz vezettek, megszakadtak, és patkányok depresszió és szorongás jeleit mutatták.

Egyszeri, alacsony dózisú ketamin adása a tüneteket gyorsan visszafordította, és kijavította az (mTORC) jelút megszakadását is.

Duman professzor óvatosságra int a ketamin alkalmazását illetőleg, mert a ketaminnak az anyagcserére való hatása még további kutatást igényel, és megfelelő adagolása, a depresszió ellen való felhasználása céljából klinikai vizsgálatokra van szükség.

A kutatásról a Neuropharmacology című folyóirat adott hírt.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/yu-oad122115.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.