Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyes extrém alacsony súlyú, koraszülött babák agyában felfedezhetők a későbbi autizmus jelei

Posted by Suggestor - 2015. december 23. szerda

A svéd Karolinska Intézet és Karolinska Egyetem kutatói vizsgálva az extrém koraszülött csecsemők, majd gyermekek agyát, megállapították, hogy igen nagy a kockázatuk az autizmusra a későbbiekben.
Véleményük szerint környezeti tényezők is okolhatók az autizmus kialakulása miatt.

Az extrém koraszülöttek az intenzív ellátás utóbbi évtizedekben elért fejlődésének köszönhetően maradnak életben.
A svéd kutatók valamivel több, mint 100 extrém koraszülött babát vizsgáltak meg, akik 27 hétre, a harmadik trimeszter elején jöttek a világra.

Mágneses rezonanciás képalkotó eljárással – a szülők engedélyével – megnézték a babák agyának növekedését újszülött korban, majd szűrték a kisgyermekeket az autizmus tüneteire – 6 éves korban.

„Meg voltunk döbbenve, mennyi – csaknem 30 százalék – extrém koraszülött gyermeknél alakultak ki az autizmus tünetei” – mondja Ulrika Adén kutató, neonatológus. „A teljes terminusra született gyermekek körében ez az arány 1 százalék.”

Az autizmus tüneteit mutató gyermekek csoportjában gyakoribbak voltak a komplikációk újszülött korban: például sebészeti műtét, mint a nem autisták között.
Már az újszülött időszakban, jóval azelőtt, hogy megjelennének az autizmus tünetei, különbségeket figyeltek meg az extrém koraszülött babáknál az agynak azon részein, amelyek a szociális kontaktussal, az empátiával, a nyelv-elsajátítással voltak kapcsolatosak.
(Ezek a funkciók sérülnek az autista gyerekeknél.)

Az autizmust általában genetikai tényezőknek tulajdonítják, bár még specifikus autizmus gént nem sikerült azonosítani. Eszerint a kutatás szerint az extrém alacsony születési súly és a születés körüli komplikációk növelik az autizmus kockázatát.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy környezeti tényezők is okozhatnak autizmust. Az agy a legjobban az anyaméhben fejlődik, és ha a fejlődési környezet túl korán megváltozik – a levegőn, a légkörben kell élnie -, megszakadhat az agyi hálózat szerveződése. Ha új terápiával stimuláljuk a babák fejlődését, elkerülve a stresszhatásokat, lehetséges, hogy csökkenteni tudjuk az autizmus kialakulásának kockázatát” – magyarázza Dr. Adén.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/ki-bdi122115.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: