Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kisgyermekkori bánásmód a felnőttkori jó közérzet titka

Posted by Suggestor - 2015. december 24. csütörtök

Akinek gyermekkorában része volt sok szülői simogatásban, támogatásban és játszhatott szabadon, felnőttként is jól fogja érezni magát, és készen áll arra, hogy megértse mások nézőpontját.

A University of Notre Dame kutatói: Darcia Narvaez pszichológia professzor és kollégái Lijuan Wang és Yin Cheng professzorok véleménye szerint azt, hogy az Egyesült Államokban a gyerekek jó közérzete messze elmarad más, fejlett országok gyermekeinek jólléte mögött, a következő téveszme okozza:

„Elfeledtük, hogy mi is szociális emlősök vagyunk, és születésünktől fogva specifikus, az evolúció során kialakult szükségleteink vannak.”

„Az ember az evolúció során ahhoz alkalmazkodott, hogy a kicsinyei a fészek melegében nőjenek föl, ami a gyereknek az érettséget megadja. 30 millió évvel ezelőtt alakult ki ez a gyakorlat, és ez módosult az ember fejlődése során. Ezt mi evolválódott fejlődési niche-nek hívjuk.”

A niche-t úgy határozza meg Narvaez professzor, hogy hat összetevőjét emeli ki:
gyengéd, természetes tapasztalatok a születés körüli időszakban, válaszadás a baba szükségleteire, még mielőtt sírni kezdene, állandó fizikai jelenlét, sok gyengéd érintéssel, hosszan tartó szoptatás, játékos interakciók a szüleivel és a  barátokkal, a gondviselők figyelmes, gyengéd közössége.

Narvaez, Wang és Cheng professzorok felnőtteket kérdeztek meg a gyermekkorukról:
Hogy fogadták a gyöngéd fizikai érintést kisgyermekként? Játszhattak szabadon, kint is, bent is? Családként viselkedett a családjuk házon belül és kívül is? Támogatva érezték magukat?

Azok a felnőttek, akik ilyen és  ehhez hasonló szülői gyakorlattal találkoztak gyermekkorukban, kevesebb depressziót és szorongást éltek meg felnőttkorban, könnyebben belehelyezkedtek mások gondolatmenetébe, és együttérzésre hajlamosabbak lettek.
Akiknek kevesebb jutott ebből a szülői gyakorlatból gyerekkorukban, rosszabb mentális állapotban voltak, több sérülést szenvedtek el társas szituációkban, és kevésbé voltak képesek fölvenni a másik ember nézőpontját.

„Kutatásunk megmutatta, hogy ha nem nyújtjuk gyerekeinknek azt, amire ők evolválódtak, csökkent szociális és morális képességekkel rendelkező felnőtté válnak. Toxikus stresszel a hátunk mögött – gyermekkorunkban – a jó anyag nem kapja meg az esélyt, és stresszre hajlamossá válik. Nehéz úgy együtt érezni, hogy az ember csak önmagára figyel. Rengeteg felnőttet látunk magunk körül, akiket traumatizáltak vagy nem eléggé figyeltek rájuk a kritikus időszakban” – fejtette ki Narvaez professzor.

Narvaez professzor a morális fejlődést kutatja, könyvet írt a gyermeki szükségletekről és a felnőtt moralitásról „Neurobiológia és az emberi moralitás: evolúció, kultúra és bölcsesség” címmel.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uond-pt122115.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A kisgyermekkori bánásmód a felnőttkori jó közérzet titka”

  1. uniohid said

    “A niche-t úgy határozza meg Narvaez professzor, hogy hat összetevőjét emeli ki:
    gyengéd, természetes tapasztalatok a születés körüli időszakban, válaszadás a baba szükségleteire, még mielőtt sírni kezdene, állandó fizikai jelenlét, sok gyengéd érintéssel, hosszan tartó szoptatás, játékos interakciók a szüleivel és a barátokkal, a gondviselők figyelmes, gyengéd közössége.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: