Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van egy máj által termelt hormon, amely szabályozza, mikor fogyasztunk cukrot

Posted by Suggestor - 2015. december 25. péntek

A University of Iowa vezette kutatás kimutatta, hogy a fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21), amit a máj termel, elnyomja a cukorfogyasztás iránti vágyat. Ezt a hormont – mint a kutatók megállapították -, a máj a túl nagy szénhidrátfelvételre válaszul termeli. Az FGF21 bejut a véráramba, jelzést küld az agynak, hogy tiltsa le az édességet.

„Ez az első májhormon, ami a cukorbevitelt szabályozza” – mondja Matthew Potthoff tanársegéd, farmakológus.

Korábbi kutatásokból ismert, hogy vannak hormonok, amelyek szabályozzák az étvágyat, de egyik sem képes egy specifikus összetevőt: szénhidrátot, fehérjét vagy zsírt kontrollálni, ráadásul más szervek, nem a máj termeli őket.

„Egy ideje már tisztában vagyunk azzal, hogy az FGF21 képes fokozni az inzulin szenzitivitást. Most feltárult a lehetőség, hogy az FGF21-gyel segítsünk azokon az embereken, akik nem érzik, mikor elég a cukorból – ami cukorbetegséghez vezethet.”

A kutatást emberi genom szélességű vizsgálatokra alapozták. Összefüggéseket találtak bizonyos DNS mutációk és az emberek makronutriens (szénhidrát, fehérje, zsír) bevitele között.

A kutatók génmanipulált egér-modellt használtak, hogy megvizsgálják az FGF21-nek a cukor iránti intenzív vágyban betöltött szabályozó szerepét.
A normális – kontroll – egérbe FGF21-t fecskendeztek, és megadták a lehetőséget az állatnak, hogy válasszon a normális vagy a cukrozott táplálék között. Az egér ugyan nem állt le teljesen a cukor-evésről, de a normál adagnál hétszerte kevesebbet evett belőle.

A génmódosított egér kétféle volt: az egyik egyáltalán nem tudott FGF21-t termelni, a másik 500-szor annyi FGF21-t termelt, mint a normál egér. Őket is megkínálták a kétféle táplálékkal: amelyik nem termelt FGF21-t, rengeteg cukrot evett, amelyik sok FGF21-t termelt, az keveset.

Arra az eredményre jutottak, hogy az FGF21 csökkenti az étvágyat és a cukorbevitelt. Az FGF21 viszont nem egyformán csökkenti az összes cukor (szaharóz, glükóz, fruktóz) bevitelét, és nem érinti a komplex szénhidrát fogyasztását.

Bár a kutatók azt is megállapították, hogy az FGF21 jelzéseket küld az agyba, további kutatás szükséges az idegi jelút azonosításához.
„Azt is szeretnénk tudni, vannak-e más hormonok is, amelyek hasonlóan szabályozzák a zsír vagy a fehérje iránti étvágyat, hasonlóan az FGF21-hez, ami a szénhidrátfelvételre hat. És ha vannak más, hasonló hormonok, hogyan állnak összeköttetésben egymással a különböző makronutriensek felvételének szabályozása érdekében” – fejtette ki Potthoff.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uoi-sil122115.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: