Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nyírfacukor/xilit/xilitol jó az embernek, de mérgező a kutyáknak!

Posted by Suggestor - 2015. december 28. hétfő

Az origo.hu-ról átvett, szerkesztett írás

A nyírfacukorként vagy xilitként/xilitolként ismert és népszerű alapanyag kémiailag a cukoralkoholok csoportjába tartozik, édes ízű, vízben jól oldódik, ezért a cukor helyettesítésére használják. A xilitol energiatartalma kétharmada a hagyományos cukorénak.

Mivel a xilitol az emberben nem okoz inzulinreakciót – szemben a hagyományos szénhidrátokkal – alacsony glikémiás indexű tápláléknak minősül, amit cukorbetegek vagy metabolikus szindrómában szenvedők is fogyaszthatnak.

Xilitol, eltérő mennyiségben, nagyon sok növény rostjában van, például a kukoricáéban is. Nem véletlen, hogy a boltokban kapható xilitol általában kukoricából készül. Nagyipari előállítása többlépcsős, bonyolult kémiai folyamat.
Emiatt az ipari folyamat miatt – bármilyen szépen is hangozzék – a nyírfacukorral szemben a xilitol nem természetes alapanyag.

Az emberre nézve semmiféle egészségkárosító hatása nem ismert (legfeljebb egyéni érzékenység esetén hasmenést okozhat): az egyik legkomolyabb kísérlet során a résztvevők átlagosan havi 1,5 kg xilitolt fogyasztottak el (a legnagyobb napi adag 430 g volt), mindenféle negatív hatás nélkül.

A kutyák szervezetében azonban másképpen hat a xilitol, mint az emberekében, és komoly egészségkárosító hatása van.

Míg az emberi szervezetbe kerülve a xilitol semmiféle hatással nincs az inzulintermelésre, addig a kutyáknál a fogyasztást követően nagyfokú inzulinelválasztás indul be – a xilitol a kutyák szervezetében hatszor nagyobb inzulinreakciót vált ki, mint azonos mennyiségű cukor. Az inzulin a normális vércukorszintet veszélyesen alacsony szintre csökkenti.

Három gramm xilitol egy körülbelül 30 kilós kutyánál akkora vércukorszint-csökkenést okozhat, amekkora megöli az állatot. Egy kistestű kutyának jóval kevesebb is elég: egy spániel például már két darab cukormentes rágótól is kikészülhet.

Ha valakinek a kutyája véletlenül xilitolos édességet fogyasztott, azonnal állatorvoshoz kell fordulni – addig is  megpróbálhatja meghánytatni a kutyát. A xilitolmérgezést általában huszonnégy órás, intravénás glükózinfúzióval szokták kúrálni, ezzel  helyre lehet állítani a vércukorszintet úgy, hogy ne károsodjon az állat mája.

Forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20140826-a-xilit-tonkreteszi-a-kutyak-majat-emberekben-hasmenest-okozhat.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: