Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nörsz, nővér, társalkodónő, személyi asszisztens: Nadine, a humanoid robot

Posted by Suggestor - 2015. december 30. szerda

Majdnem úgy néz ki, mint egy ember. Puha bőre van, barna haja, tud mosolyogni, beszélgetni, a szemedbe néz, amikor veled beszél, kezet fog veled. Személyisége van, hangulata és érzelmei. Jó memóriával is felszerelték, felismeri, akivel már találkozott, sőt azt is pontosan tudja, miről beszélgettek.
Nadine a legújabb típusú, szociális feladatokat ellátó robot, amit a Nanyang Technological University (Szingapur) kutatói kifejlesztettek. Nadine alkalmas arra, hogy személyi asszisztens legyen az irodában vagy otthon. Ezenfelül társ, társalkodó, gondozó kicsik és öregek számára.
Akinek kevesebb a pénze, nem kötelező humanoidot vennie, megteszi a számítógép képernyőjén megjelenő virtuális Nadine is – mint alacsony költségű virtuális beszélgető társ.

„A robotika jelentős lépést tett előre az utóbbi néhány évtizedben, használják már a gyártásban és a logisztikában is a robotokat. Ahogyan világszerte szembesülünk a népesség elöregedésével, a szociális robotok nyújthatnak megoldást: személyes társat gyereknek – idős embernek, sőt akár az egészségügyi szolgáltatásban is hasznát vehetik” – mondja Nadia Thalmann professzor, a virtuális emberkutatás szakértője, az intézet, amelyben a szociális robotot fejlesztették, igazgatója.

„Az utóbbi négy évben teamünk a szociális robotika technológiájával kapcsolatosan olyan interdiszciplináris kutatással volt elfoglalva, ami magába foglalta a mérnöki, a számítógépes, a nyelvészeti, a pszichológiai és egyéb tudományterületeket, hogy létrehozhassunk egy virtuális embert, a számítógépből kilépve, fizikai lény minőségében, aki kész megfigyeléseket tenni és cselekedni más emberekkel együtt.”

„Olyan, mint egy valódi társ, aki mindig velünk van, tudja, mi történik. Úgyhogy a jövőben ezek az intelligens robotok olyanok lesznek majd, mint a Star Wars droidja, tudnak beszélni és ismerik az udvariassági szabályokat.”

Nadine-nak a virtuális megfelelőjét, EDGARt is bemutatták.

EGDAR telerobot.
A telerobot arra van optimalizálva, hogy ember felhasználójának a beszédét, arcjátékát, gesztusait utánozza, aki egy speciális webkamera előtt állva irányíthatja EDGARt akármilyen távolról, a világ másik részéből is. EDGAR, miközben beszél, automatikusan le is írja a szöveget.

EDGAR-t úgy tervezték, hogy társadalmi eseményeken felvilágosítást adjon, kérdésekre válaszoljon, gyakorlati információval lássa el a látogatókat.

„EDGAR annak a példája, hogyan használhatják a telerobotot és a szociális robotot az üzleti életben és az oktatásban” – magyarázza Gerald Seet professzor (az egyetem mechanikai engineering intézete)

„A felhasználó megtervezi a jelenlétét több helyszínen szimultán – a földrajzi távolság többé nem jelent akadályt. Egy neves oktató például előadást tarthat különböző helyszíneken ugyanabban az időben, robot helyettesítővel, időt és utazást takarítva meg.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/ntu-su122915.php

2 hozzászólás to “Nörsz, nővér, társalkodónő, személyi asszisztens: Nadine, a humanoid robot”

  1. Gyuri said

    A robotok már a spájzban vannak!

  2. uniohid said

    “Nadine-nak a virtuális megfelelőjét, EDGARt is bemutatták.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.