Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha futás előtt iszunk egy kávét, növeli a kitartást

Posted by Suggestor - 2016. január 2. szombat

A University of Georgia kutatói újabb előnyös hatást írnak a kávé nem éppen rövid listájára: az edzés előtt elfogyasztott  kávé növeli az állóképességet az edzés folyamán.

Áttanulmányoztak több, mint 600 kutatási anyagot, hogy olyan kísérleteket keressenek, amelyek a koffeines kávé és az edzés folyamán mért teljesítmény összefüggését vizsgálták. Számos kutatás kiesett a szűrőn, mert koffeintabletták hatásával foglalkozott, jóval kevesebben nézték a kávéval bevitt koffein hatását.

Összesen kilenc vizsgálat felelt meg a követelményeknek (randomizált, kontrollcsoportos kísérlet), ezek viszont a kávénak specifikusan a teljesítményre és a hosszú távú kitartásra gyakorolt hatását vizsgálták a sportolóknál.

A koffein valószínűleg a legtöbbet használt stimuláns és pszichoaktív drog. Viszonylag könnyen felszívódik, ha már elérte a gyomrot, és elfogyasztása után 1-2 órával tetőzik a hatása a vérben. A kávé hatóanyagait a szervezet szinte valamennyi szövete felszívja, és a szervrendszerek egész során kifejti hatását.

Az 1970-es években a tudósok úgy vélték, a koffein az energiafelvételt könnyíti meg a szervezet számára, ezért növeli a teljesítményt.

Az 1980-as években megváltozott a vélemény: akkor úgy tartották, hogy koffein valójában nem javítja a teljesítményt.

Az 1990-es években újra fordult a kocka, új kutatásokkal álltak elő, amelyek kimutatták, hogy a testsúly kilogrammonkénti 3-9 milligramm koffein (kb 2-5 csésze filteres kávé), 1 órával edzés előtt elfogyasztva, megnövelte a kitartó képességet – laborkörülmények között.

Ma az a tudósok véleménye, hogy a koffein képes fokozni bizonyos típusú fizikai teljesítményt, beleértve az állóképességet is. Általában úgy vélekedtek, hogy a koffeintabletta előnyösebb a teljesítményre, mint a kávé.

Azóta, bár pontos választ a koffeintabletta és kávé közötti hatáskülönbségre nem tudtak adni a kutatók, azt feltételezik, hogy a kávé egyéb összetevői is besegítenek az eredménybe.
A kávé az összetevők százait tartalmazza, amelyek közül egyesek gátolhatják a koffein pozitív hatását vagy egyenesen negatív hatást gyakorolhatnak a teljesítményre.
Simon Higgins, a sportorvosi folyóiratban* megjelent írás első szerzője, azt kereste a tudományos irodalomban, vajon valóban, érdemben növeli-e az állóképességet a koffein.
* International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Újraelemezve az irodalmat, kiderült, hogy a kilenc ezzel foglalkozó kutatásból 5 szerint lényegesen nőtt a kávéivók teljesítménye.
Azoknak a sportolóknak, akik 3-5 milligramm koffeint fogyasztottak el a kávéval, az állóképessége 24 százalékkal megnőtt.

Ugyanakkor, az amerikai atlétikai szövetség listáján tiltott anyagként szerepel a koffein.

Ha a vizeletben levő koffein koncentrációja meghaladja a 15 mikrogramm/millilitert, az eltiltást von maga után. Ez 17 adag koffeintartalmú itallal egyenlő mennyiség.
Viszont a Doppingellenes Világszövetség nem tartja nyilván a koffeint a tiltott anyagok sorában.

A University of Georgia kutatói remélik, hogy megszaporodnak majd az eredmény láttán a koffein/állóképesség kutatások.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/304395.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s