Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A cukorfogyasztás fokozza az emlőtumor és a tüdő-áttét kialakulásának kockázatát

Posted by Suggestor - 2016. január 3. vasárnap

A nyugati étrendre jellemző magas cukortartalom növeli az emlőrák és tüdő-áttét kockázatát, állítják a Texas Egyetem Rákkutató Központjának kutatói.

„A nyugati étrendnek megfelelő mennyiségű cukor fogyasztása fokozta a tumor növekedését és növelte az áttétek számát – a keményítő típusú táplálkozáshoz képest” – magyarázza Peiying Yang tanársegéd.
„Ezt a cukor részben az 12-LOX (12-lipoxygenase) jelútra gyakorolt hatásával, a 12-LOX enzimaktivitással, és a hozzá kapcsolódó (12-HETE) zsírsav megnövekedett kifejeződésével éri el.”

Az eddigi epidemiológiai kutatások kimutatták, hogy a cukorfogyasztás hatással van az emlőrák kialakulására, úgy vélték, a gyulladás játszik szerepet a folyamatban.

„Meghatároztuk, hogy főként a fruktóz (gyümölcscukor), a közönséges cukor és a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup, ami mindenütt jelen van élelmiszeriparunkban, volt  felelős a tüdő-áttétekért és – a 12-HETE jelút révén – az emlőtumorokért” – fejtette ki Lorenzo Cohen professzor.

A korábbi kutatások nem vizsgálták a cukorfogyasztás közvetlen hatását az emlőrákra, mondta Yang.

Négy kísérletet végzett a team, négy különböző diétára, amelyek közül az egyik keményítő – kontroll – diéta volt.

Hat hónapos korukra a keményítő-diétán tartott egerek 30 százalékának volt mérhető daganata, míg a cukorral ‘gazdagított’ diétán élők 50-58 százalékánál kifejlődött már az emlőtumor.
A tüdő-áttétek száma lényegesen magasabb volt a közönséges cukor-, illetve gyümölcscukor diétán tartott egereknél, mint a keményítő-diétán élőknél.

„A vizsgálat arra enged következtetni, hogy a táplálékkal felvett cukor, illetve gyümölcscukor a 12-LOX és a 12-HETE jelutat aktiválta, és a tumorsejtek keletkezését előmozdította az egerekben. Az egyelőre kérdéses, hogyan teszi ezt a cukor a 12-HETE jelúttal, és közvetlen vagy közvetett-e a hatás” – mondta Cohen professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/uotm-siw123115.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.