Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vegye maga mellé a kutyáját, ha nem bír aludni

Posted by Suggestor - 2016. január 4. hétfő

A Mayo Clinic Alvásközpontjában dolgozó Dr. Lois Krahn és munkatársai annak néztek utána, hogy az otthon tartott kedvenc állatok – főként a kutya meg a macska – hogyan segíthetnék gazdáik zavartalan álmát.
Az amerikaiak nagy állatbarátok: az emberek 65 százalékának van az otthonában kutyája vagy macskája.
Dr. Krahn szerint kevés nívós kutatás született arról, hogyan érinti a gazda alvását, ha a kutyája vagy a macskája a hálószobában – ne adjisten az ágyában – alszik.
A team ezt kiderítendő, megkérdezett 150 pácienst, akik felkeresték az alvásközpontot.
A megkérdezettek közül 74-nek volt legalább egy kutyája vagy macskája.

Begyűjtötték a szükséges információt: megengedi-e a megkérdezett, hogy a kutya vagy a macska a hálószobában aludjon, illetve azt, hogy befeküdjön az ágyába. Azt is megkérdezték, zavarja-e őt az állat az alvásban.

Az állattulajdonosok 56 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megengedi, hogy kutyája/macskája a hálószobában, illetve az ágyában aludjon.

A kedvenc állat zavaró magatartásáról az állatot közel engedő tulajdonosok 20 százaléka számolt be: előfordul, hogy az állat járkál, ugat, nyüszít, nyávog vagy éppen horkol.

De végül is, a kedvenccel együtt alvó gazdik 41 százaléka azt válaszolta, hogy kedvence nem zavarja az alvásban, sőt: főként az egyedülállók úgy feleltek, hogy jelenlétével biztonságot, társaságot és ellazulást nyújt, ezzel segíti az elalvást.

Az egyik nő úgy jellemezte két kis termetű kutyáját, hogy ‘jó ágymelegítők’, egy másik nő a macskáját nevezte ‘megnyugtatónak’, amikor az ágyában alszik. Egy 64 éves, egyedülálló nő úgy fejezte ki magát, hogy sokkal elégedettebb, ha kutyája a lábánál alszik.
„Ezeknek a tapasztalatoknak az értékét nem szabad negligálni, mert az alvás a fizikai és mentális relaxáció állapotának függvénye.”

„Az egészségügyi szakemberek, akik alváspanaszokkal küzdő pácienseket kezelnek, meg kell kérdezzék a pácienseket otthoni körülményeikről, kedvenc állataikról is, hogy közösen találjanak megoldást az alvás optimalizálására” – írják a szerzők a Mayo Clinic Proceedings folyóiratban.

De arról is beszámolnak, hogy ők maguk bizonyos válaszokat enyhe kétkedéssel fogadtak:
„A válaszadók szívesen válaszoltak arra a kérdésre, van-e ‘állat-társuk’, és hol alszik, de már vonakodóbbak voltak, amikor az együtt alvás zavaró következményeiről kérdeztük őket. Ebből következik, hogy az adataink talán kevesebb megzavarást tartalmaznak, mint az a valóságban előfordult.”

A kutatók végül arra jutottak, hogy megérdemli a téma a további kutatást.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/304177.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.