Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ne engedje, hogy a telefon közbeszóljon, amikor a kisbabájával foglalkozik!

Posted by Suggestor - 2016. január 6. szerda

A Kalifornia Egyetem (Irvine) kutatói tanácsolják ezt: amikor a babájával foglalkozik, ne törődjön a mobiltelefonnal.

Úgy találták, hogy a törődés, gondoskodás gyakori félbeszakítása megzavarja a gyerek normális agyi fejlődését, ami érzelmi rendellenességeket okoz a későbbiekben.

Bár a kutatást rágcsálókon végezték, az emberre is vonatkoztatható az eredmény: amikor az anya táplálja éppen a csecsemőt, a számos napi telefonon történő megszakításnak (telefonhívás, SMS) hosszan tartó hatása lehet.

Dr. Tallie Z. Baram és munkatársai az egyetem ‘Serdülők érzékenységének agyi programozása’ elnevezésű központjában kimutatták, hogy az anyai gondoskodás állandó ritmusa és mintázata rendkívül fontos a fejlődő agynak, amelynek előre megjósolható, folyamatos ingerekre van szüksége, hogy biztosítani tudja a hatalmas neuron-hálózatok növekedését.

A kutatók felfedezték, hogy a nem-rendszerszerű anyai gondoskodás fokozza majdan a gyermeknél a kockáztató magatartás, a drogfogyasztás és a depresszió valószínűségét – a serdülőkorban és felnőtt korban.

Mivel a mobiltelefon olyannyira mindenütt jelenlevővé vált, és tulajdonosaik hozzászoktak, hogy gyakran ellenőrizzék és használják azokat, ez a kutatás nagyon időszerű – a mamáknak is és a babáknak is, no meg a jövő serdülői és felnőttei számára.

„Tudvalevő, hogy az érzelmi rendellenességekre – például a depresszióra – való érzékenység a génjeink és a környezetünk kapcsolatából eredeztethető, különösen az érzékeny fejlődési periódusokban” – magyarázza Baram professzor (neurológiai kutatások tanszék).

„Kutatásunk sok más kutatásra épül, mindegyik kimutatja, hogy az anyai gondoskodás mennyire fontos a jövőbeni érzelmi egészség szempontjából. Ami még fontosabb: nem az számít a serdülő viselkedésének befolyásolásában, hogy percben-órában kimérve mennyi volt az anyai gondoskodás, hanem hogy sikerült-e elkerülnie a gondozás széttöredezettségét, bejósolhatatlanságát. Azt szeretnénk, ha kikapcsolnák a mobiltelefont, amikor a bébivel foglalkoznak, és megbízhatóak és bejósolhatóak lennének.”

A kísérleteket két csoport patkányon folytatták: az egyik csoport nyugodt körülmények között nőtt fel, a másik csoport kaotikus környezetben. Amikor a patkányok serdülőkorba léptek, vizsgálták a kutatók az érzelmi következményeket.
Annak ellenére, hogy az anyai gondoskodás tipikus vonásait nem lehetett megkülönböztetni a kétféle környezetben, a gondozás ritmusa és mintázata drasztikusan különbözött, és ez erősen befolyásolta a felnövő fiatal patkányokat.

A kaotikus környezetből jövő serdülő patkányokat kevéssé érdekelte az édes ízű táplálék és a társakkal való játék – ezen lehet lemérni az élvezetre való alkalmasság képességét.
Anhedoniának nevezik az élvezni nem tudást, ami gyakran a későbbi depresszió előjele.

Az ember esetében a serdülő az extrém ingerek keresésében találja meg az ‘élvezetet’: a túl merész vezetésben, alkoholfogyasztásban, drogfogyasztásban.

Hogyan váltja ki a ‘nem teljes, nem folyamatos anyai figyelem’ az élvezeti rendszer problémáját?

Baram szerint az agy dopamin receptorának az élvezethez kapcsolódó áramköre még nem érett újszülöttkorban és csecsemőkorban. Ezeket az áramköröket a bejósolható események köre ingerli, ami kritikus tényezőnek tűnik érésükhöz.
Ha a csecsemő nem elégszer van kitéve az ilyen ritmikusan bekövetkező eseményeknek, nem megfelelően fejlődik az élvezeti rendszere, létrejön az anhedonia – az élvezetre képtelenség.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/uoc–ptc010516.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.