Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha alacsony a stressz-szint, egészségesebb a mikrobiom*

Posted by Suggestor - 2016. január 8. péntek

A University of Guelph kutatói összefüggést találtak az egészséges mikroorganizmus közösségek és az alacsony stressz-szint között – a vadon élő mókusoknál, ami természetesen, az emberi egészségre is érvényes lehet.

A mikrobiom* elnevezés a szervezetben élő mikroorganizmus közösségekre vonatkozik. Ez így van az összes élőlénynél, beleértve az embert is. Mikrobiomot találunk a szájban, a bélcsatornában, a bőrön. A mikroorganizmus-közösségek egy sor jótékony hatású és egy sor potenciálisan káros baktérium keverékéből állnak, melyek az állandó változás állapotában vannak.

„A stressz és a mikrobiom közti kapcsolatot akartuk megérteni. Minél nagyobb volt a mókusok stressz-szintje, annál kisebb lett a baktériumfajok sokfélesége, amit a gyenge egészségi állapot jelzéseként értékeltünk” – magyarázza Mason Stothart kutató (Integratív biológia tanszék). „Általában véve, ha nagyobb a fajok sokfélesége a mikrobiomban, az az egészség javára írható.”

A kutatók mókusokat fogtak be az Ontario állambeli Algonquin Parkban. Nyálmintát és székletmintát vettek tőlük, és a mintákat analizálták a laborban.

Az eredmény azt mutatta, hogy az alacsony stresszhormon szintű mókusoknak fajban gazdagabbak voltak a mikrobiomjaik.

Két héttel később újra befogtuk ugyanazokat a mókusokat, újra megnéztük a stresszhormon szintjüket és a mikrobiomjuk összetételét: azt találtuk, hogy ha a stressz-szintjük megemelkedett, a potenciálisan káros baktériumok száma is megnőtt.”

„Ez az első kutatás, amely kapcsolatot mutatott ki a vadon élő állatok körében a stressz és a mikrobiom fajok gazdagsága között” – jelentette ki Amy Newman professzor. „A természetes körülmények nagyobb valószínűséggel képesek kimutatni a stressz és az egészség közti kapcsolatot a mikrobiom elemzésével.”

„A baktérium-diverzitás az állatoknál és az embernél is az egészség lényeges összetevőjeként merült föl, és mi adatokat szolgáltattunk az alacsony stressz és az egészséges mikrobiom közötti kapcsolathoz.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/uog-rdl010416.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s