Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amerikában engedélyezik a gyorsan növő, génmódosított lazacot

Posted by Suggestor - 2016. január 12. kedd

Átvétel az origo.hu-ról

2015-ben zárult le az évek óta húzódó, sok vitát kavart génmódosított atlanti lazac, az AquAdvantage lazac engedélyezése.  Ez az első olyan génmódosított állati szervezet, melyet emberi fogyasztásra szánnak.

Az atlanti lazac növekedése igen lassú folyamat és szezonálisan hullámzó. A tavaszi-nyári időszakban intenzíven nő, ősszel és télen növekedése lelassul. A génmódosított atlanti lazac ezzel szemben folyamatosan, az egész év során növekszik, köszönhetően a királylazactól kölcsönvett növekedési hormon génjének. Másfél év alatt növekszik akkorára, amihez a vad lazacnak három évre van szüksége egy halfarmon.
Izolált medencékben tenyészthetik

Az Aquadvantage lazac tenyésztését a hagyományos óceáni hálóval vagy ketreccel körbevett lazacfarmoktól eltérően kizárólag az óceánnal összeköttetésben nem álló, izolált szárazföldi medencékben engedélyezték, ezzel is biztosítva, hogy az állat ne kerülhessen ki vadvizekbe. További óvintézkedés, hogy a tenyésztett nőstény ivadékok triploid formában kerülnek ki a medencékbe, az ilyen állatok pedig terméketlenek.

A lazac növekedése hullámzó – a génmódosítással ez megelőzhető

Az FDA közleményében kiemeli, hogy a génmódosított lazac megfelel a három alapvető kritériumnak, melynek teljesülnie kell az engedély kiadásához.
Biztonságos a fogyasztása

Az AquAdvantage fogyasztása biztonságos. Vizsgálatok során kimutatták, hogy

a hús táplálkozási értéke nem tér el a nem génmódosított tenyésztett lazacétól,

a tápanyag profilja azzal megegyező. A hal egészségét nem veszélyezteti a genetikai módosítás. A harmadik pont pedig, hogy a lazac a dokumentációban rögzített előnnyel endelkezik, azaz valóban gyorsabban nő vadon élő ársaihoz képest. Várhatóan ezt az első hosszan elhúzódó és nagyon alaposan körüljárt engedélyezési eljárást továbbiak fogják követni a jövőben.

Január 25-ig bárki elmondhatja véleményét a GMO-lazac jelölését illetően, mielőtt az FDA kialakítja és véglegesíti ajánlását erre vonatkozóan. Mivel az AquAdvantage-lazac az egyetlen génmódosított állati szervezet, mely a boltok polcaira kerülhet, a kérdés csak erre a termékre vonatkozik. Akár Magyarországról is beleszólhat bárki az amerikai szabályozásba.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20160110-genmodositas-gmo-tyuktojas-lazac-genmodositott-elelmiszerek-szabalyozas.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.