Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Annak, aki hajlamos a dührohamokra, fejletlenebb az érzelmi agya

Posted by Suggestor - 2016. január 13. szerda

„Az időről időre kirobbanó dühroham-rendellenességeket vissza-visszatérő, problematikus, impulzív agresszióként szoktuk meghatározni. A visszatérő dührohamok jóval gyakoribbak, mint a bipoláris betegség vagy a skizofrénia, és mégis, a tudományos körökben is és a laikusok között is, sokan hiszik, hogy a hirtelen, érzelmi okokból kitörő agresszió egyszerűen ‘helytelen viselkedés’, ami attitűd változtatást igényel. Kutatásaink megerősítik, hogy az impulzív dühkitörések nem személyiségzavarok” – jelentette ki Dr. Emil Coccaro, a kutatás vezetője, aki pszichiátria professzor a Chicago-i Egyetemen.

A kutatásról a Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging (Kognitív Idegtudomány) című folyóirat számolt be.

Eszerint azok a személyek, akik hajlamosak az időnkénti dühkitörésre, lényegesen kisebb szürkeállománnyal rendelkeznek a frontolimbikus agyban. Más szóval: kisebb ‘érzelmi agyuk’ van. Ez az agyterület szabályozza az érzelmeket, fontos szerepe van az agresszív viselkedésben.

A kutatók 168 személyről készítettek nagy felbontású, mágneses rezonanciás felvételt (MRI). Közöttük volt 57 dühkitörésre hajlamos személy, 53 egészséges személy, és 58 pszichiátriai kontroll személy. A team közvetlen kapcsolatot talált az agresszív viselkedés és a szürkeállomány csökkenésének mértéke között.

Mindegyik személyben összefüggésben állt a csökkent frontolimbikus agystruktúra  a megnövekedett agresszivitással” – fűzte hozzá Dr. Cameron Carter pszichitária professzor (University of California, Davis), a folyóirat szerkesztője.
„Az eredmény azt sugallja, hogy az agy érzelem-szabályozó áramkörének megszakadt a fejlődése, ez állhat az illető személy dührohamra és agresszióra való hajlama mögött.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/e-pwe011216.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s