Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szívférgesség pusztít a Holt-Tiszán

Posted by Suggestor - 2016. január 14. csütörtök

Átvétel az inforadio.hu-ról
Három civil szervezet fogott össze a szegedi Holt Tisza rehabilitációjáért és a szívférgesség megállításáért. A szennyezett területről és a szúnyogok terjesztette kórról Fehér Anna Magda kérdezte Rengei Antal szegedi állatorvost.

“A külvárosi részen található a holtág, igazi sásas-nádas, dzsumbujos terület, ami szúnyoglelőhelynek zseniális, de semmilyen használatra nem alkalmas, mert valódi őskáosz. Nagyon vastag már az iszapréteg ebben a valaha még élő vízben” – fogalmazott Rengei Antal szegedi állatorvos az InfoRádiónak.

Kétmilliárd forintot kellene szerezni a terület rehabilitációjára, különösen azért, mert felütötte a fejét a kutyákat támadó szívférgesség.

“Kiderült, hogy sokféle szúnyogfaj képes terjeszteni ma már ezt a kórt, mert a kintről bekerült szúnyogfajok átoltották a hazai szúnyogpopulációba a betegséget. Ezért is mondtam a sajtótájékoztatón, hogy nem fogunk többé megszabadulni ettől a betegségtől. A hazai szúnyogfajok közül sokféle szúnyogfaj képes továbbadni” – hangsúlyozta az állatorvos.

Mint mondta, 2013-ban történt az első eset, amely nagy nyilvánosságot kapott, az első ilyen kutyákat ezen a területen fogták be. Nagyon komoly háttérkutatás indult el, több mint ezer vizsgálatot végeztek a tavalyi évben és több mint 10 százalékos fertőzöttséget találtak.

Sajnos az embert is megfertőzi ez a kórokozó, de szerencsére a szívférgek szempontjából mi vakvágány vagyunk, és nem fejlődnek 25-30 centis férgek a tüdőartériánkban vagy a szív jobb üregében, mint a kutyákban. Bennünk nem fejlődik ki és nem is szaporodik” – mondta Rengei Antal.

Hozzátette azonban, hogy a bőrférgesség is problémát jelent.

“Sajnos a mi vidékünkön mindkettővel fertőzött a szúnyogpopuláció, és a bőrférgek emberben is kialakulnak, 15-20 centis férgekké, és vándorolnak a szervezetben, mindenhová eljutva. A megelőzésben két irány van: az egyik és legfontosabb, ha eleve nincsen szúnyog, vagy sokkal kisebb a szúnyogpopuláció, akkor sokkal kisebb a fertőzési lehetőség. Szerintem ez az alfája és ómegája első körben a védekezésnek. A másik módszer pedig az, hogy a fertőző szúnyog vérszívása útján bejuttatott kórokozót meg kell ölni, még mielőtt kialakulna belőle a felnőtt szívféreg. Erre vannak nagyon jó szerek, ez a megelőzés a legfontosabb” – hangsúlyozta az állatorvos.

Rámutatott: többé nem fog eltűnni ez a betegség, és évről évre 20 kilométert megy föl észak felé, tehát néhány éven belül az ország egész területe fertőzött lesz. Ezért a kutyáknak havonta kell a megfelelő készítményt adni, ami a megelőzést szolgálja.

“Az éghajlatváltozás problémájáról van szó. Csak a mediterrán vagy még melegebb égöveken volt jelen korábban ez a betegség, onnan került át hozzánk és sajnos az a baj, hogy ma már megtalálja az életfeltételét” – mondta Rengi Antal.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/belfold/szivfergesseg-pusztit-a-holt-tiszan-789904

Reklámok

Egy hozzászólás to “Szívférgesség pusztít a Holt-Tiszán”

  1. uniohid said

    “…nem fog eltűnni ez a betegség, és évről évre 20 kilométert megy föl észak felé, tehát néhány éven belül az ország egész területe fertőzött lesz.”
    : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s