Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A burgonyafogyasztásnak szerepe lehet a terhességi cukorbetegségben

Posted by Suggestor - 2016. január 15. péntek

A burgonya a világ leggyakrabban fogyasztott élelmiszere. Az USA táplálkozási útmutatójában a burgonya a zöldségfélék között szerepel, ajánlják a fogyasztását, noha a közelmúltban több kutatás rámutatott, hogy a krumpli erősen megemeli a vércukorszintet –  magas keményítő tartalma miatt.

A terhességi cukorbetegség gyakori komplikáció, aminek az egészségre hosszú távon hatása van, de ezidáig nem mutatták ki az összefüggést a burgonyafogyasztás és a terhességi diabétesz között.

Az USA Gyermek-egészségügyi Nemzeti Intézete és a Harvard Egyetem több, mint 15 000 nő egészségi állapotát követték (a Nővérek Egészségi Állapota kutatás keretében), megnézték, ki lett várandós közülük egy tízéves perióduson belül. Egyiküknek sem volt előzőleg krónikus betegsége vagy terhességi cukorbetegsége.

A táplálkozásukról – ezen belül burgonyafogyasztásukról – kérdőíven tájékozódtak, terhességi cukorbetegségükről önbejelentés alapján – az orvosi kartonnal ellenőrizve – értesültek.

A 10 év alatt több, mint 21 és félezer terhesség volt, közülük 854-en lettek terhességi cukorbetegek.
A többi kockázati tényező – kor, családi előzmény, fizikai aktivitás, a táplálkozás általános minősége és az elhízás – kizárása után a magasabb burgonyafogyasztást találták kockázatnövelőnek.

Ha azonban hetente két krumpli-köretet más zöldséggel, bab vagy borsófélékkel vagy teljes értékű búza-rizs-félékkel helyettesítettek, a kockázat 9-12 százalékkal csökkent.

A British Medical Journalban megjelent írásban a szerzők hangsúlyozzák, hogy a burgonyának magas a glikémiás indexe, ezért élesen megemeli a vércukorszintet, ez lehet a magyarázat.
Ok-okozati következtetésre nem kerülhetett sor, mert a vizsgálat megfigyelés-jellegű volt, figyelmeztetnek a szerzők.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/b-pcb011116.php

Reklámok

2 hozzászólás to “A burgonyafogyasztásnak szerepe lehet a terhességi cukorbetegségben”

  1. Sándor said

    Azt írják: “A burgonya a világ leggyakrabban fogyasztott élelmiszere.” Ezt nem tudom értelmezni. A gyakoriság és a mennyiség két különböző dolog. Mennyiségét nézve szerintem a rizs még mindig megelőzi a burgonyát. Ázsiában elsődleges élelmiszer és a szegényebbek körében sokszor szinte kizárólagos. A burgonya pedig csak egy köret, magában nem is biztosítana elegendő tápértéket.

  2. uniohid said

    “… a krumpli erősen megemeli a vércukorszintet…” : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s