Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy holland diák feltalálta a tengertisztogató szerkezetet

Posted by Suggestor - 2016. január 16. szombat

Boyan Slat holland diák kitalált egy tengertisztító szerkezetet, amely a tengeri áramlások útjában kifeszítve egy évtized alatt jórészt megtisztítaná az óceánokat a felszínen úszó műanyag hulladéktól. Boyan ötlete most megvalósulni látszik – mondta az InfoRádiónak Csikor Zsolt, a Budapesti Műszaki Egyetem Környezettechnológiai Laboratóriumának vezetője.

Az óceán megtisztítására szolgáló szerkezet egy sok kilométer hosszú lebegő fal lenne, ami egy-két méterig nyúlna le a víz felszíne alá. A felszínen úszó műanyag és más szemetet az áramlás belesodorná a V-alakú szerkezet csúcsába. Az összegyűlt szemetet pedig valamilyen toronyszerű képződményben tárolják, majd időnként elszállítanák azt – ismertette Csikor Zsolt.

A laboratórium-vezető hozzátette: megnyugtató választ adnak a kutatók arra, hogy a szerkezet hogyan hat az élőlényekre. Az valószínűleg tény, hogy az élőlények többsége az egy méterre lenyúló falat valószínűleg meg tudja kerülni, mivel ez nem egy húzott háló, amibe belegabalyodhatnak a halak, hanem inkább egy falra hasonlít, ami tereli az úszó szemetet.

Csikor Zsolt hozzátette: felmerülnek azonban megoldandó kérdések is. A speciális fal kilométer hosszan, az óceáni áramlatnak keresztben van kifeszítve, amit a 4000 kilométer mélyen lévő óceánfenékhez kell rögzíteni. Kérdés, hogy hogyan lehet ilyen mélyre lehorgonyozni a szerkezetet, ami fent marad a vízen, ha magának a kötélnek a súlya is lehúzhatja a szerkezetet. Ezért bójákat kellene szerelni a kötélre, és mindennek mechanikailag stabilnak kellene lennie. Emellett UV-állónak kell lennie, mert a napsugárzást is ki kell bírnia, ráadásul megfelelően képlékenynek és hajlékonynak, strapabírónak kell lennie. Nagyon sok olyan műszaki kérdés van, amiből egyetlen is elegendő ahhoz, hogy útját állhassa a megvalósításnak – részletezte.

Már ebben az évben be akarják vetni ezt a szemétmegakasztó szerkezetet a Japán és Dél-Korea közötti partoknál, ahol az áramlat rengeteg szemetet hord, ám előtte az Északi-tengeren tesztelik azt.

Ez egy látványosnak tűnő megoldási lehetőség, de biztosan nem egy végleges megoldása a problémának. Számos országban akár legálisan is szemetelnek a tengerbe. Nyilvánvalóan sokkal hatékonyabb lehetne a szennyezést már ott megfogni. Mert ez közel olyan, mint ha egy szennyvíztisztító használata helyett a szennyvizet közvetlenül a Dunába engednénk, majd a Dunát próbálnánk megtisztogatni – fogalmazott a BME Környezettechnológiai Laboratóriumának vezetője.

Több magyarországnyi méretű szemétszigetek úsznak

Hawaii és Kalifornia partjai között több magyarországnyi méretű szemétszigetet hordtak össze az áramlatok, az OceanClean program célul tűzte ki, hogy 2020-ra jelentős mértékben felszámolja ezt a csendes-óceáni szeméthalmot – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország programvezetője.

A 8-10 millió tonna műanyaghulladék, ami a tengerekbe jut, 80 százalékban a szárazföldről származik, a fennmaradó 20 százalék pedig közvetlenül a hajókról kerül a tengerekbe. A hulladék jelentős része a világ óceánjainak bizonyos pontjain összegyűlik – ezekért az óceánokban futó áramlatok a felelősek – mondta Gálhidy László.

A Csendes-óceán északi térségében található a legnagyobb hulladék-sziget. Ezt egy nagy örvényként érdemes elképzelni, amelyet körbefutnak az áramlatok. Magyarország területének sokszorosa az, amin sok a műanyagszemét. Annyira azért nem sűrű, hogy a hajók elakadnának benne, de méterenként több műanyagdarab úszik a tenger felszínén. Bár a szemétnek egy jelentős része – leszámítva a szigeteket – visszajut a partra – részletezte a WWF Magyarország programvezetője.

Hozzátette: ezzel együtt igaz az is, hogy a mélyebb rétegekben is található szemét. Például az ámbrás cetek gyomrában is nagy mennyiségű műanyagot lehet találni, amely állatok elsősorban a mélyebb vizekben fordulnak elő.

De az egészen apró törmelékrészecskéket is felveszik az élőlények – kisebb rákok, medúzák -, amelyek aztán a halak táplálékává válva a halhússal együtt akár a tányérjainkon is megjelenhetnek – figyelmeztet Gálhidy László.

A projekt most még különböző tesztelési szakaszokban van, 2020-tól indítanák be azt a nagyobb szabású akciót, aminek a keretében a Csendes-óceán északi részén, Hawaii és Kalifornia között elkezdenék megszabadítani a tengert a legnagyobb műanyagszigettől. Ennek a lebegő hulladékszigetnek a megfelezése az, ami tíz év alatt – ha minden jól alakul – megtörténhet – fejtette ki a szakember.

De sok más lebegő hulladéksziget van, például az Atlanti-óceánban a Sargasso-tengeren, illetve az Indiai-óceánban. Tehát nagyon sok feladat áll előttünk. A műanyagok a tengervízben négy-ötszáz év alatt bomlanak le, vagyis a tengereket előbb-utóbb meg kell tisztítani, nem várhatunk arra, hogy maguktól megszabaduljanak ettől a szennyeződéstől – jelentette ki a WWF Magyarország programvezetője.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/tudomany/egy-diak-talalmanyaval-tisztithatjak-meg-a-tengereket-790190

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s