Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kihívást jelentő tevékenységgel tarthatják karban az idősek az agyukat

Posted by Suggestor - 2016. január 17. vasárnap

A Texas Egyetem (Dallas) kutatói azt tanácsolják, hogy az idősek élvezetes, érdekes, kihívást jelentő tevékenységgel tartsák fenn kognitív vitalitásukat.

A Restorative Neurology and Neuroscience folyóiratban megjelent írás beszámol egy vizsgálatról, melyben idősek nagy kihívást jelentő agytevékenységét hasonlították össze idősek alacsony kihívást jelentő tevékenységével, ami szemben az előzővel nem kívánt meg tanulást és tartós mentális erőfeszítést.

Az idős résztvevőket először is kognitív teszteknek és funkcionális mágneses rezonanciás felvételnek (fMRI) vetették alá. (Ez a technológia az agyi aktivitást méri, az átáramló vér változásait leképezve.)

Ezután a résztvevőket véletlenszerűen besorolták vagy a nagy-kihívású, vagy az alacsony kihívást jelentő vagy a placebo csoportba.

A nagy kihívást jelentő csoportban digitális fényképezést és/vagy varrást tanultak heti 15 órában 14 héten át.
Az alacsony kihívás annyit tett, hogy a résztvevők ugyanúgy, ugyanolyan rendszerességgel összegyűltek, és olyan tevékenységet választottak maguknak, amit a csoport tagjai akartak: utazást, főzést – konkrét tanulási tevékenység nélkül.
A placebo csoportban zenét hallgattak, filmet néztek vagy játszottak.

Valamennyi kísérleti személyt tesztelték a 14 hetes periódus előtt és után, majd újra – egy év elteltével.
A nagy-kihívású csoport tagjainál jobb memória-teljesítmény figyeltek meg a csoportos tanulás után, és az agy nagyobb rugalmasságát a figyelemmel és a szavak jelentésének feldolgozásával foglalkozó agyterületeken (mediális frontális, laterális temporális, parietális kérgi). Néhány agyterület ezek közül egy év múlva is aktív maradt.

A neurális hatékonyságot azt mutatta, hogy kisebb agytevékenységgel válaszoltak a résztvevők, ha könnyen érthető szavakról volt szó, fokozott aktivitással, ha nehezebben érthető szavakat hallottak.
Ezt a fiatal felnőttekre jellemző mintázatot az alacsony kihívást jelentő csoportban nem lehetett megfigyelni.

„Ezek az első kísérleti bizonyítékok arra nézve, hogy a mentális kihívást jelentő szabad idős tevékenységek képesek megváltoztatni az agytevékenységet, és egyben lehetséges, hogy vissza tudják állítani a tevékenység színvonalát egy korábbi, ifjúkori állapotra. Szeretnénk egy jóval nagyobb vizsgálatot indítani, hogy megállapíthassuk ennek a hatásnak az univerzálisságát, és megértsük, kiknek származik a legtöbb haszna az ilyen jellegű mentális tapasztalatokból” – magyarázta Denise C. Park, az egyik szerző, a Texas Egyetem Hosszú élet, életerővel központjának munkatársa.

Ian McDonough szerzőtárs (tanársegéd az egyetem pszichológia tanszékén) hozzáfűzte:
„A vizsgálat világosan illusztrálta, hogy a fokozott agyi hatékonyság a kihívást jelentő tanulási környezet közvetlen következménye volt. Beigazolódott a régi mondás: ‘Használd vagy elveszíted!'”

„Bár van még sok tanulni valónk, optimisták vagyunk: a korral járó kognitív hanyatlást le lehet lassítani, sőt részben helyre lehet állítani, ha az egyént tartós mentális kihívásnak vetjük alá” – tette hozzá Denise Park.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/ip-mca011516.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Kihívást jelentő tevékenységgel tarthatják karban az idősek az agyukat”

  1. uniohid said

    Így van : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s