Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aki szegénységben nőtt fel, annak az agya is másképp kapcsolódik

Posted by Suggestor - 2016. január 18. hétfő

A Washington Egyetem 105 gyermek (7 és 12 év közötti) agyát vizsgálta funkcionális MRI-vel, mert azt feltételezték, hogy a szegénységben felnőtt gyerekek agyában másképp kapcsolódnak az idegek, mint a jólétben felnőtteknél.
Különösen a hippokampusz* és az amigdala** esetében fedeztek föl eltérést.

*a hippokampusznak elsősorban a tanulás, az emlékezés és a stressz szabályozása a feladata
**az amigdala a stresszt és az érzelmeket dolgozza fel

Az említett kapcsolatok – amelyeket a funkcionális MRI-n észleltek a kutatók – gyengébbek voltak a szegénységben élő gyerekeknél. Minél szegényebb volt a család, annál gyengébb ‘szálakkal’ volt összekötve a hippokampusz és az amigdala más agyterületekkel.

Ráadásul a szegényebb kisiskolások a klinikai depresszió tüneteit is nagy valószínűséggel mutatták.

„Korábbi kutatásunkban kimutattuk, hogy az agy anatómiája is különbözhet a szegénységben élő gyermekeknél, a hippokampusz és az amigdala mérete gyakran kisebb volt náluk” – mondja Deanna M. Barch a pszichológia és agytudományok tanszék vezetője.

„Ebben a kutatásban pedig azt láttuk, hogy azok a struktúrák, amelyek az agy többi részével kötik össze a hippokampuszt és az amigdalát, olyan módon változtak meg, hogy kevésbé segítenek az érzelmek és a stressz szabályozásában.”

„A szegénység a legerőteljesebb előrejelzője a fejlődésbeli kedvezőtlen következményeknek a gyermekeknél” – erősíti meg a mondottakat a szerzőtárs, Joan L. Luby gyermek-pszichiátria professzor.

„Előző kutatásunkban még úgy véltük, lehet valamilyen úton módon  (szeretettel, odafigyeléssel) megváltoztatni a szegénység okozta agyi változást (a hippokampusz és az amigdala kisebb méretét), de nem látunk rá módot, mivel lehetne visszafordítani a kapcsolatokban beállott változást a szegény gyerekeknél.”

A kutatók a szegénységet a szövetségi szegénységi szinthez mérték, ami jelenleg egy négyfős családra 24 250 dollár/év.

A szegénységben felnövő gyerekek gyengébb kognitív képességgel, gyengébb tanulmányi eredményekkel hagyják el az iskolát, nagyobb a kockázatuk pszichiátriai megbetegedésekre, beleértve a depressziót és az antiszociális magatartást is.

A kutatók feltételezik, hogy egyéb tényezők, mint a stressz, a negatív környezeti hatások – az ólom, a cigarettafüst és a rossz táplálkozás – a korlátozott oktatási lehetőségekkel egyetemben, hozzájárulnak felnőtt életük problémáihoz.

Barch professzor azonban bízik abban, hogy nem törvényszerű, hogy mindezek a körülmények nehéz életet jósoljanak a szegénységben élő gyermekeknek.
„Sok mindent lehet tenni, hogy serkentsük az agy fejlődését és a pozitív érzelmi fejlődést. A szegénységnek nem muszáj a gyermeket egy eleve meghatározott pályára küldeni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/wuso-plt011516.php

3 hozzászólás to “Aki szegénységben nőtt fel, annak az agya is másképp kapcsolódik”

 1. uniohid said

  “A kutatók a szegénységet a szövetségi szegénységi szinthez mérték, ami jelenleg egy négyfős családra 24 250 dollár/év.”
  ( 24 250 x 290 = 7 032 500 )

  • Gyuri said

   Jaja, én is pont most számoltam ki, hogy egy hónapra 584 ezer jut a referencia négyfős családnak…

  • Gyuri said

   Jaja, pont most számoltam ki én is, egy hónapra majdnem 600 ezer. Az magyar viszonylatban nem rossz azért. Reméljük, nálunk azért jól kapcsolódik az amigdala meg a hippokampusz az agy más területeihez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.