Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Camelina-olajra rávetette magát a biotechnológia-ipar

Posted by Suggestor - 2016. január 21. csütörtök

A Camelina sativa – magvas gomborka vagy sárgarepce – ma egyszerű gyomnövény a lentáblákban, de valaha termesztették is: olajáért –  amit vagy az állatok takarmányozásához vagy emberek élelmezéséhez használtak fel.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatói a génmódosított Camelinából előállított olajnak gyógyhatást tulajdonítanak, a halolajat – az omega-3-at – helyettesítenék vele.

A kutatók egereket takarmányoztak az üvegházban nevelt, génmódosított Camelina sativa olajával, a Rothamsted Research biotechnológiai központ megbízásából.

A kutatás célja az volt, mennyire képesek az emlősök (az egér) felszívni és akkumulálni a halolajat ebből az új omega-3 forrásból.

Az állat különböző szerveiben, például a májában vizsgálták az EPA-t (Eikozapentaénsavat), továbbá azt is, kifejeződnek-e azok a gének, amelyek szabályozzák a zsírok feldolgozását a szervezetben. Az eredmények azt mutatják, hogy a Camelina olaj hasonlóan kedvező hatással bír, mint a halból származó olajok.

„A hosszú láncú, többszörösen telítetlen EPA zsírsav előnyös a kardiovaszkuláris betegeknek és a memóriaproblémákkal küzdőknek, valamint a kismamáknak – a magzat fejlődéséhez” – mondta Anne-Marie Minihane professzor. „Az ajánlott minimális bevitelt eddig heti egy vagy két adag olajat tartalmazó hal elfogyasztásával érhettük el.”

„De ahhoz, hogy a világon mindenki megkapja a minimális adagot, 1,3 millió tonna EPA-ra volna szükség évente. Halból ennek csak a 40 százalékát tudnánk előteremteni. Óriási a hiány az ellátási szükséglet és a rendelkezésre álló mennyiség között!”

„Ezért van szükség alternatív és fenntartható forrásokra.”

„Azt akartuk tesztelni, hogy vajon a génmódosított növényekből nyert olaj megfelel-e a halolaj helyettesítésére. Ez az első kísérlet azt mutatja, hogy az emlősök hatékonyan akkumulálják az omega-3 zsírsavat. „

A génmódosított Camelina sativából gyártott olajat egerekkel etették meg. A Camelina sativát sárgarepcének, ál-lennek vagy hamis lennek is hívják, a repcefélék családjába tartozik, világosítanak fel a kutatók.

A Camelinát a – a közpénzből finanszírozott – Rothamsted Kutató megbízásából üvegházban termesztették.

A kutatás arra irányult, hogy megvizsgálja, a génmódosított növényből készült olaj fogyasztása van-e olyan hasznos, mint az EPA-ban bővelkedő halolaj.
Ehhez tesztelték a májban, az izmokban és az agyszövetben levő zsírsav-koncentrációt, a génkifejeződéssel egyetemben, valamint a fiziológiai hatást.

„Az egereket tíz héten át takarmányoztuk a nyugati diétához hasonló takarmánnyal, amelyhez a génkezelt Camelina olaját vagy halolajat adtunk. Ennyi idő elegendő arra, hogy észre lehessen venni a kedvező hatást.

„Úgy találtuk, hogy a génmódosított olaj biológiailag felvehető forrása az EPA-nak, a máj számára hasonlóan kedvező hatású, mint az olajos húsú hal fogyasztása.

A kutatást a Biotechnology and Biological Sciences Research Council támogatta.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/uoea-faf011816.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s