Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az élelmiszer-csomagolóanyagban található ftalát elhízást okoz

Posted by Suggestor - 2016. január 23. szombat

A Helmholtz Centre for Environmental Research (német környezetvédelmi kutató központ) molekuláris rendszerbiológusai felfedezték, hogy a DEHP (di-(2-ethylhexyl)phthalate) nőstény egerekben kiegyensúlyozatlanná tette a hormonszintet, ami aztán súlynövekedést idézett elő – akkor is, ha a vegyületnek csak alacsony koncentrációban voltak kitéve.

A DEHP a ftalátok egyik típusa, azért adják a műanyagokhoz, hogy lágyabbá, rugalmasabbá vagy erősebbé tegyék vele azokat.
Az élelmiszer-csomagoláson kívül ftalátokat találunk még a gyermekjátékokban, orvosi célú műanyagokban, műanyag padlókban és néhány kozmetikai termékben, mint a körömlakkok vagy a samponok.

A legaggasztóbb ezek közül a ftalát tartalmú élelmiszer-csomagolás, ezen az úton vagyunk kitéve mindnyájan ennek a vegyületnek. Számos kutatás vizsgálta már a ftalát egészségre gyakorolt hatását.

Ezek a kutatások is rámutattak már a ftalátok testsúly-növelő hatására, de Martin von Bergen és munkatársai most az oda vezető mechanizmust keresték.

Kísérleteikben egereknek többféle koncentrációban adagolták az ivóvizükhöz a DEHP-t tíz héten át, majd lemérték őket. (A kísérleti csoport és a kontrollcsoport ugyanazt a tápkeveréket ette a kísérlet ideje alatt.)

A kutatók megállapították, hogy a DEHP-nek kitett nőstény egereknek lényegesen megnőtt a testtömege a kontroll egerekhez képest, akik nem voltak kitéve DEHP-nek. Súlynövekedést a vegyületet alacsony koncentrációban kapott egereknél is tapasztalták. Viszont a hím egereknél nem tapasztalták ezt az összefüggést.

Ami a további vizsgálatokat illeti: a nőstény egereknél megnőtt az ösztrogén-receptorok expressziója (kifejeződése), és csökkent a Pparg receptoroké a zsírszövetben, amiről úgy nyilatkoztak, hogy hozzájárulhatott a metabolikus változásokhoz, amelyek végső soron testsúly-növekedéshez vezettek.

„Nyilvánvaló, hogy a ftalátok felborítják a hormon-egyensúlyt. Lényeges változást okoznak, például testsúly-növekedést, már alacsony koncentrációban is.”

Von Bergen megjegyezte, hogy egynémely, a zsírszövetben végbemenő aktivitás okozta metabolikus változás hatással lehet más szervekre is. „De nem tisztázódott, hogyan befolyásolják egymást a ftalátok hatására a metabolikus változások, és hogyan vezetnek végül hízáshoz.”

A kutatócsoport folytatja a kutatást a ftalátok metabolizmusra való hatásáról, különös tekintettel a kisgyermekkori betegségek kialakulására.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/305291.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s