Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha egy idős autóvezető felhagy a vezetéssel, romlik az egészsége

Posted by Suggestor - 2016. január 26. kedd

„Sok idős ember számára a vezetés szükséglet: a mindennapi élete, az önkontrollja, a személyes szabadsága és függetlensége múlik rajta” – mondja Guohua Li epidemiológia professzor (Columbia University). „Sajnálatos, hogy szinte elkerülhetetlen valamikor szembesülni az autóvezetés abbahagyásával  – a kognitív és a fizikai funkciók hanyatlása miatt.”

Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóiratában megjelent írásban az egyetem kutatói megvizsgálták azoknak az idősebb gépkocsivezetőknek az egészségét és közérzetét, akik abbahagyták a vezetést: több szempontból is rosszabbodott az állapotuk. Duplájára nőtt a depressziókockázatuk, csökkent a tanulási-emlékezési képességük, és fizikailag is romlott az egészségük.

Li professzor és munkatársai 16 kutatásból nyert adatokat elemeztek az 55 év fölötti gépjárművezetőkről, és összehasonlították azokat a minőségi kritériumokkal, valamint a gyakorló gépjárművezetőktől nyert adatokkal, amivel a korábbi felmérések adataihoz újabb 10 év anyagával járultak hozzá.

A vezetés abbahagyása nemcsak a kognitív funkciókra és a fizikai egészségre hatott negatívan, de a szociális kapcsolatai – a barátokkal, rokonokkal fenntartott kapcsolatok – is vészesen megfogyatkoztak az idős embernek az autó hiányában. Az idősebb nőknél ez a jelenség még kifejezettebb volt, mint a férfiaknál.

Akik korábban autót vezettek, és most autó nélkül maradtak, ötszörte valószínűbben kerültek idősek ápolási otthonába vagy nyugdíjas-otthonba, mint akik ma is vezetnek.

„Az idős ex-autóvezetők a szabadtéri aktivitásokat beltérire cserélik, és ez nem tesz jót a fizikai működésüknek” – magyarázza Thelma Mielenz kutató.
„Mikor eljön az ideje a kocsi leállításának, fontos, hogy legyenek személyes terveink arra, hogyan tartjuk fenn a mobilitásunkat és hogyan találkozzunk a barátokkal, rokonokkal.

A kutatók megjegyzik, hogy még ha felkínálnak is szállítási lehetőséget  az idős embereknek, nem igazán sikerül kivédeni a vezetés abbahagyásának negatív egészségkövetkezményeit.

Az USA-ban 29,5 millió 65 év feletti felnőtt van, ezek 81 százaléka továbbra is kocsit vezet, noha a vezetés egyre nehezebb a számukra, ahogy a kognitív és fizikai funkcióik hanyatlanak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/cums-hgd012516.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Ha egy idős autóvezető felhagy a vezetéssel, romlik az egészsége”

  1. uniohid said

    „Sok idős ember számára a vezetés szükséglet: a mindennapi élete, az önkontrollja, a személyes szabadsága és függetlensége múlik rajta” – mondja Guohua Li epidemiológia professzor (Columbia University). „Sajnálatos, hogy szinte elkerülhetetlen valamikor szembesülni az autóvezetés abbahagyásával – a kognitív és a fizikai funkciók hanyatlása miatt.”
    : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s