Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Zöldül a hamburgi városvezetés

Posted by Suggestor - 2016. január 26. kedd

A klímaváltozás elleni küzdelmet komolyan vevő városvezetés részletekbe menően leírta, hol és milyen formában kívánnak a jövőben változtatni, és úgy vélik, környezetvédelmi ajánlásukkal a helyi vállalkozások és a lakosság is egyre tudatosabb lesz.

Az önkormányzat 315 gépkocsival rendelkező gépparkjának jelenleg 24 százaléka elektromos autó, de 2020-ig az arányt 50 százalékra tornázzák fel.

Emellett az újrahasznosított papír használatának mértékét is növelni fogják az irodákban, bár most is jelentős mennyiségben ilyen papírokkal dolgoznak. Azzal, hogy 66%-ban Blaue Engel minősítésű „újrapapírt” használnak, évente mintegy 52 millió liter vizet spórolnak. Ez 415 ezer ember éves ivóvízszükségletének felel meg.

Továbbá a megújulóenergia-szektorban rejlő lehetőségeket is jobban kihasználnák, szeretnének a jövőben minél több zöld energiaforrást is az önkormányzati fenntartású épületeknél.
A tudatos vásárlók menthetik meg a földet

A példamutatással az önkormányzati ökolábnyom-csökkentés mellett nem titkolt céljuk, hogy mind a Hanza-városban székelő vállalkozásokat, mind pedig a lakosságot a klímabarát szemléletmód felé tereljék, és hasonló cselekvésre ösztönözzék őket.

A tudatos vásárlók számát is szeretnék növelni, olyan vásárlóerőben látják a klímavédelem biztosítékát, amely direkt azokat a termékeket részesíti előnyben, amelyek életciklusukat ismerve környezetbarátnak mondhatók.

“A környezetbarát szemlélettel tehetünk a környezet védelméért. Ezzel támogatjuk az energiatakarékosságot, az energiahatékonyságot, illetve csökkenhetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A környezetbarát termékek sokszor hosszabb életűek, és kevesebb energiát igényel az előállításuk és használatuk, mint a hagyományos termékeké” – érvelt Jens Kerstan képviselő és környezetvédelmi tanácsos.

A határozat tiltólistára tette azokat a termékeket, amelyek bizonyítottan nagy környezeti terhelést rónak a földre, és amelyek árusítását és vásárlását nem támogatják. Ezek közé tartoznak az alumíniumból készült kávékapszulák, az egyszer használatos, silány minőségű esernyők, a PET-palackos ásványvizek és a klórtartalmú tisztítószerek, de a magas károsanyag-tartalmú falfestékeket sem tolerálják.

Forrás: http://www.origo.hu/kornyezet/20160124-hamburg-kornyezetvedelem-varosvezetes-intezkedesek

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s