Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Eddigi tudásunkkal ellentétben, mindkét agyféltekénk részt vesz a számok feldolgozásában

Posted by Suggestor - 2016. január 28. csütörtök

A Jénai Egyetem és a Jénai Egyetemi Kórház munkatársai felfedezték, hogy a számok feldolgozását mind a két agyfélteke végzi.
Az emberi agy egyébként és általában munkamegosztással dolgozik: a különböző agyterületek  különböző feladatok végzésére szakosodtak.

A beszédközpont a bal féltekében van, míg a jobb félteke ‘számol’. A tudomány eddig úgy tartotta, hogy a betűk feldolgozásának, illetve a számok feldolgozásának  lépéseit különböző agyféltekékben helyezte el a természet. Csakhogy ez nem így van.
Legalábbis akkor, ha a számok vizuális feldolgozásáról van szó.

A Jénai Egyetem kutatói megállapították, hogy a számokat vizuálisan az ún. ‘visual number form area’-ban (NFA) – a bal és jobb halántéklebeny alatti térségben, amely mindkét féltekében egyaránt jelen van, helyezzük el. A tudósok nagy felbontású mágneses rezonanciás készülékkel mutatták ki ennek az agyterületnek a jellemző aktivitását, egészséges személyekben. Ezt a területet nehéz normálisan vizsgálni.

Dr. Mareike Grotheer és Dr. Gyula Kovács professzor, a Jénai Egyetem pszichológiai intézetéből, Dr. Karl-Heinz Herrmann, a Jénai Egyetemi Kórház radiológiai tanszékéről a kísérleti személyeknek számokat, betűket és képeket mutattak hétköznapi tárgyakról.

Eközben pedig felvették a kísérleti személyek agytevékenységének képét, amivel világosan azonosíthatóvá vált az a terület, ahol a számok vizuális feldolgozása folyik.
A felvételek tanúsága szerint a bal és a jobb halántéklebeny alatti terület jelzett megnövekedett aktivitást a számok bemutatásakor. A betűk, képek és a fals számok lényegesen kisebb agyi aktivitást generáltak ezen a területen.

„Ez a régió ismeretlen területe, ‘vakfoltja’ volt az emberi agynak mind ezidáig.”
Nem lehetett észrevenni, el volt rejtve, csontokkal körül volt bástyázva a fül alatti rétegben, így az előző MRI felvételek nem tették lehetővé részletes vizsgálatát.

A jénai kutatók azonban a diagnosztikai radiológiai intézet nagy felbontású MRI szkennerét használták a kutatáshoz, ezért a kísérleti személyek agyáról szokatlanul nagy térfelbontású képet nyertek, ahol viszonylag kevés volt a zavaró tényező.

„Ebben az agyi régióban nem csak a számokat dolgozzuk fel, hanem arcokat és tárgyakat is” – egészítette ki a képet Kovács professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/fj-bho012716.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Eddigi tudásunkkal ellentétben, mindkét agyféltekénk részt vesz a számok feldolgozásában”

  1. uniohid said

    Még sok “felfedezés” lesz az aggyal kapcsolatban addig amíg új szemlélet nem lesz az agy esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s