Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nem-növekedés elmélete és a jóllét

Posted by Suggestor - 2016. január 29. péntek

A gazdasági növekedés folyamatos hajszolása helyett fenntartható, az ökológiai és társadalmi korlátokat figyelembe vevő berendezkedési forma létrehozását ígéri az úgynevezett “nemnövekedés” elmélete. Ennek működéséről Köves Alexandra közgazdász, a Corvinus Egyetem adjunktusa beszélt az InfoRádiónak.

“A “nemnövekedés” egy olyan irányzat, ami azt mondja, hogy egy korlátos világban a korlátlan növekedés nem lehetséges és a gazdasági tevékenységeink, főként a fejlett országokban, már elérték azt a szintet, ahol a környezeti és társadalmi korlátok kezdik beszűkíteni a növekedési lehetőségeket és nincs is igazán szükség erre” – mondta Köves Alexandra közgazdász, a Corvinus Egyetem adjunktusa az InfoRádiónak.

Hozzátette: a mostani paradigma szerint a növekedés megállása világvégéhez vezet, de ha párbeszédet folytatnánk arról, hogyan lehetne átalakítani a társadalmi intézményeket és a gazdasági mechanizmusokat a fogyasztás generálása nélkül, akkor ezt nem élnénk meg ennyire tragikusan.

Bár a Föld lakossága jelentősen nő, amihez egyre több munkahely szükséges, elképzelhető, hogy a munka fogalmát kellene átgondolnunk.

“Nem feltétlenül a 40 órás munkahét az, ami mindenkinek megélhetést tudna biztosítani. A technológia lehetővé tenné, hogy a munkaórákat csökkentsük, és a megélhetést átalakítsuk, nem feltétlenül munkához kötötten, vagy nem olyan típusú munkához kötötten, ahogy most gondolkodunk róla” – fogalmazott a közgazdász.

Mint elmondta, a “nemnövekedés” kutatási területe pont arról szól, hogy milyen módon lehetne komplex módon a gazdasági, társadalmi és politikai folyamatokat úgy átrendezni, hogy “nemnövekedés” mellett is hasonlóan lehessen biztosítani a “jóllétet”, ehhez pedig a “jóllét” fogalmát is át kell definiálni.

“A nagyobb átalakulás abból fakadna, hogy nem feltétlenül  minden szükségletünket lehet kielégíteni fogyasztással. Ha a biztonságom és az alapvető megélhetésem biztosított, tehát jól érzem magam, akkor egy csomó olyan szükségletem lehet, amit nem feltétlenül csak fogyasztási javakkal tudok kielégíteni” – mutatott rá a közgazdász.

Ha több szabadidőm lenne, és több időt tudnék tölteni a családommal, a közösséggel, akkor fogyasztás nélkül tudnám növelni az életminőségemet, amelyet a társadalom mégis képes volna megteremteni számomra” – fűzte hozzá Köves Alexandra.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/gazdasag/itt-van-a-vilagmegvalto-elmelet-793899

Reklámok

Egy hozzászólás to “A nem-növekedés elmélete és a jóllét”

  1. uniohid said

    Na, végre…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s