Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megtalálták az allergia és az asztma elleni védőfaktort a kezeletlen tejben

Posted by Suggestor - 2016. január 30. szombat

A Ludwig-Maximilians-Universität München kutatói kimutatták, hogy a friss, kezeletlen tehéntejnek magasabb az omega-3 zsírsav tartalma, mint a pasztőrözött-homogénezetté – vagy az alacsony zsírtartalmúé. Ez részben megmagyarázza, miért kevésbé valószínű, hogy a kezeletlen tejet fogyasztó gyerekek asztmássá váljanak.

Epidemiológiai tanulmányok egész sora mutatott rá eddig erre a hatásra, amit most a Müncheni Egyetem igazolt. Mi több, azt is kimutatták a müncheni kutatók, hogy a védőhatás részben a friss tej – a feldolgozott tejénél magasabb – omega-3 zsírsavtartalmának tulajdonítható. Mindemellett, a kutatók visszariadnak attól, hogy a friss, feldolgozatlan tejet ajánlják fogyasztásra, mert az kórokozókat tartalmazhat.

A PASTURE név alatt futó hosszú távú projekt több mint ezer, vidéken élő gyermeket követ, akiknek az anyja naplót vezet a gyerek táplálkozásáról és betegségeiről – 6 éves koráig.
Ezeknek az egészségügyi naplóknak az elemzésével derült fény arra, hogy lényegesen kevesebb volt a friss, kezeletlen tejet ivó gyermekek körében az asztmás.

„A hatást részben magyarázza a kezeletlen, farm-tejben levő magasabb összes zsír tartalom és az omega-3 zsírsav aránya” – mondja Tabea Brick, a kutatócsoport tagja. (A kutatást Erika von Mutius gyermek-allergológus professzor, az egyetemi kórház asztma- és allergia osztályának igazgatója vezette.)

A vizsgálat szerint ez a hatás egészen specifikus, és világosan megkülönböztethető más, esetleges tényezők lehetséges hatásától.

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi egészséghez. Az emberi szervezet azonban nem képes szintetizálni azokat, ezért kénytelen táplálékából fölvenni.
Ennek a vegyületnek egy sor pozitív hatása van a szervezetre.

„Például, köztudott, hogy gyulladás-ellenes anyagok szintéziséhez szolgál alapul az omega-3” – világosítja fel az olvasót Brick.

A Müncheni Egyetem kutatói a Marburg Egyetemmel együttműködve összehasonlították a kezeletlen nyers tej és a boltokban kapható tejek összetételét. (Ez utóbbiak az ipari feldolgozás folyamán többféle műveleten is átesnek: pasztőrözés, homogenizálás, zsír-eltávolítás.)

Az eredmény azt mutatta, hogy az eljárások után a tejben maradó omega-3 zsírsavszint fordítottan arányos a feldolgozás intenzitásával. Ezzel szemben az omega-6 zsírsavtartalom, ami a gyulladáskeltő anyagok termelését mozdítja elő, gyakorlatilag változatlanul megmarad a tejben a feldolgozási eljárás során.

A szabványos ipari kezelés magába foglalja a nyers tej pasztőrözését (a kórokozók elpusztítása végett), ami 72-75 Celsius fok közötti hőmérsékleten történik, majd a tej homogenizálását, ami megakadályozza, hogy a zsír kiváljon belőle.

A kutatók amellett érvelnek, hogy az élelmiszer-kutatóknak kíméletesebb módszereket kell kifejleszteniük a tej feldolgozására, olyanokat, amelyek megőrzik a nyers tej hasznos összetevőit, a veszedelmes kórokozókat viszont kiirtják belőle.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/lm-aaa012716.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Megtalálták az allergia és az asztma elleni védőfaktort a kezeletlen tejben”

  1. Gyuri said

    Gyerekkoromban falun laktunk. A tehenek legelőn legeltek, az ötödik szomszédból hoztam a frissen fejt tejet, napi 2 litert (5 főre). Mire hazaértem, az adagom fele már hiányzott a kannából, azon tőgymelegében megdézsmáltam. Te jó ég, pasztörizálatlanul!!! Aztán városba költöztünk, és először találkoztam zacskós tejjel. Először majdnem kihánytam, aztán lassan megszoktam. 26 éves koromra alakult ki allergiás asztmám. Azóta nem iszom tejet. Már 10 éve nem kell szednem szteroidokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s