Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agy rugalmassága visszaállítja az elvesztett hallási funkciót – kivéve a beszéd megértését

Posted by Suggestor - 2016. február 1. hétfő

A Massachusetts Eye and Ear Infirmary (M. Szem- és Fülkórház) és a Harvard Orvosi Egyetem beszámol az agynak arról a képességéről, hogy kompenzálni tudja a hallóidegek szinte teljes elvesztését (azokét a hallóidegekét, amelyek a fület az aggyal kötik össze).

Eredményeik alapján úgy vélik, hogy az agy természetes plaszticitása képes kompenzálni a belső fül károsodását annyira, hogy a hangokat képes lesz hallani a normális hallási küszöbön belül, – egyedül a beszédértés képességét nem nyeri vissza.

A hallásnak ez a tökéletlen visszanyerése magyarázatot adhat arra a gyakori hallási panaszra, amikor a betegeknek normális hallásküszöb mellett nehézséget okoz a beszéd megértése.

„Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a felnőtt agy plaszticitása a feldolgozás magasabb fokán úgy viselkedik, mint egy erősítő. Ugyanúgy, mint a hallókészülék erősítője” – magyarázza Daniel B. Polley, a Massachusetts-i Kórház neurális plaszticitás laboratóriumának igazgatója, a Harvard Orvosi Egyetemnek társprofesszora.

„Úgy tűnik, hogy a normális komplett inputnak (bejövő információmennyiségnek) mindössze a 3 százaléka elegendő az agy számára ahhoz, hogy működőképes legyen, csakhogy a kompenzáció nem teljes. A regenerálódó neuronok nem tudják dekódolni az olyan komplex hangokat, mint a beszéd.”

A hallóideg vékony idegrostok ezreiből áll, amelyek a hang-információt a fülből az agyba és vissza viszik. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a belső fül legsebezhetőbb részei, az emberélet folyamán ‘elfogynak’, elhalnak a zaj, a gyógyszerek – vagy egyszerűen az öregedés miatt.

Azokat a betegeket, akik a beszédértés nehézségeire panaszkodnak, miközben normális a hallásküszöbük, már jó ideje vizsgálták az orvosok, végül azt feltételezték, hogy az idegrostok elvesztése járult hozzá ehhez az állapothoz.
A Harvard kutatói azonban úgy vélik, hogy az agy plaszticitása – az a képessége, hogy alkalmazkodik a környezethez – okozza a hatást.

„Tegyük fel, ül valaki önök között, akinek hallóideg-elhalása van. Hallja az önök hangját, de nem képes kinyerni belőle semmi információt, akkor meg éppen nem, ha a közelében emberek beszélgetnek egymással. A hallóidegek elvesztése csökkenti a sávszélességet, ami a belső fülből az agyba szállítja az információt. Ez akkor is feldolgozási problémához vezet, ha a hallásküszöb normális.”

A kutatók vegyi anyagokkal szinte az összes hallóideg-szálát kiirtották az egérnek.
Majd megfigyelték a hangokra adott normális válaszokat és az agykéreg megnövekedett aktivitását – az agyi feldolgozás legmagasabb szintjét – és így határozták meg, hogy az agykéregben van ‘az erősítő’.

Észrevették azt is, hol van a határ, ahonnan még regenerálódni lehet az agy természetes rugalmasságával: a feldolgozás magasabb szintjein a nagyobb erősítő-fokozattal teljesen visszanyerheti az agy érzékenységét a halk hangokra, de a komplex hangok közötti különbségeket – mint a beszédhangokét – nem képes ugyanolyan mértékben visszanyerni.

Következő lépésként arra szeretnének választ kapni, hogy vajon a fülcsengésnek vagy a túlzott zajérzékenységnek nem az agy túlságos erősítő tevékenysége-e az oka.

Az írás a Neuron című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160128133035.htm

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az agy rugalmassága visszaállítja az elvesztett hallási funkciót – kivéve a beszéd megértését”

  1. Orsi said

    mindig úgy tűnt, hogy nagymamám a nagyothalló készüléke ellenére is csak akkor érti amit mondunk, a szánkat is látja, ha szájról (is?) olvassa a beszédet – talán épp ezért…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s