Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy tápanyag megvonása megöli a ráksejteket

Posted by Suggestor - 2016. február 4. csütörtök

A ráksejtek köztudomásúan falánk energiafogyasztók: meg kell szerezniük a számukra szükséges ‘üzemanyagot’ mindenáron. Évtizedeken át a tudósok azzal kísérleteztek, hogy tudnák kihasználni a ráksejtek falánkságát, és terápiát kovácsolni belőle.

A Duke Egyetem kutatói most a vesesejtes rákon próbálták ki elképzelésüket: egyenként megfosztották a 15-féle aminosavtól a lombikban, mesterséges oldatban tartott ráksejteket.
A ráksejtek legfeljebb csak lassabban fejlődtek, de szerencsésen túlélték és egészségesek maradtak.
De amikor a cisztint távolították el az oldatból, a sejtek elpusztultak, felpuffadtak, és az oldat felszínén úsztak, ami nekrózis okozta sejthalálra utal. (Nekrózisban a sejt sérülését követi az elhalása, míg a sejthalál másik típusa, az apoptózis természetes eredetű: fenntartja az egyensúlyt a sejtek számában.)

Ugyanez a jelenség következett be, amikor az egér-modellben előidézett vesesejtes karcinómában megvonták a cisztint, és az kiváltotta a nekrotikus sejthalált.

„Úgy találtuk, hogy ugyanaz a mechanizmus, amely olyan agresszívvá teszi ezeket a daganatokat, egyben sebezhetővé is teszi őket, úgy tűnik, sikerül legyőzni őket a saját játszmájukban” – mondja Tsan Ashley Chi a molekuláris biológia és mikrobiológia társprofesszora a Duke Egyetemen.
“Ez ígéretes kezelési módja lehet a vesesejtes karcinómának, amit általában nagyon nehéz gyógyítani.”

A vesesejtes daganatok háromnegyedénél hiányzik a VHL tumor-szupresszor gén, amely megakadályozza, hogy az egészséges sejtek daganatossá váljanak. A kutatók megvizsgálták, hogyan befolyásolja ez a daganatsejtek anyagcseréjét és tápanyag-igényét.
Normálisan a VHL gén elnyomja a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-alfa) működését.
Ha nincs VHL, a TNF-alfa magas szintje agresszív, gyorsan növekedő rákot idéz elő, ami nagy szabad gyök-terhelést okoz.

A cisztin volna a felelős az antioxidáns-szint magasan tartásáért, ami a szabad gyököket ártalmatlanná tenné, de ha a kutatók kiiktatják ezt a tápanyagot, gyakorlatilag belehalnak a daganatos sejtek a saját maguk előállította hulladékba.

A kutatók kimutatták, hogy egyaránt sikeres volt a sejtkultúrában tartott rákos sejtekkel folytatott, és az egérkísérlet.
Az egeret vesesejtes daganat beültetése után szulfaszalazinnal kezelték, amely blokkolja a cisztin felvételét. A kezelés eredményeként megindult a nekrózis, és lassult a tumor növekedése.

Chi professzor azt mondja, hogy erősebb szer kellene a daganat teljes eltüntetéséhez, de hiszi, hogy nekrózissal és nem apoptózissal kell elpusztítani a rákot.

„A legtöbb kemoterápia apoptózissal öli meg a ráksejteket, és azok a ráksejtek, amelyek ‘megússzák’ az apoptózist, lesznek a rezisztencia kiinduló sejtjei, és a tumor növekedésének letéteményesei. A cisztinnel való kiéheztetésnél másként jelenik meg a rezisztencia.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/du-ndk020316.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Egy tápanyag megvonása megöli a ráksejteket”

  1. uniohid said

    Ma van a Rákellenes Világnap.

  2. Sándor said

    Nagyon ígéretes kutatás. Remélem, lesz folytatása és más rákbetegségekre is alkalmazható lesz a módszer.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s