Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Árt a gyermek egészségének, ha magas fruktóztartalmú táplálékot fogyaszt az anya a terhesség alatt

Posted by Suggestor - 2016. február 5. péntek

Ha túl sok fruktózt (gyümölcscukor) fogyaszt a terhes anya, magas vérnyomásra, inzulinrezisztenciára, kövérségre programozza felnőtt gyermekét –ez hangzik el ma az Anya- és Magzatvédelmi Orvosi Társaság éves találkozóján, Atlantában megtartandó előadáson.

A kutatók úgy vizsgálták a problémát, hogy vemhes egereknek csak fruktózoldatot adtak inni – míg a kontrollcsoport vizet ivott – a vemhesség kezdetétől az ellésig.

Ezután valamennyi utód normális táplálékot kapott, majd egy év múlva megvizsgálták őket. Mérték a hasi hájrétegüket, a májuk zsírosodását, a vérnyomásukat, a glükózszintjüket, az inzulin, triglicerid, koleszterin, leptin szinten át az adiponektin* szintig minden lehetségest.

*Az adiponektin befolyásolja a szervezet válaszát az inzulinra, gyulladásgátló hatása van, kövér emberekben az adiponektin szintje általában alacsony.

Egyébként az anya testsúlya, az utódok száma, átlagos születési súlya hasonló volt mindkét csoportban.

A nőstény utódok súlyosabbak lettek és nagyobb volt a hasi hájrétegük és a májzsír-értékük, magasabb volt a vérükben a leptin koncentráció és alacsonyabb az adiponektin.

A hím utódokban viszont nem találtak lényegesebb eltérést. És sem a hím, sem a nőstény utódok triglicerid és össz-koleszterin szintje nem különbözött a fruktóz- és a kontrollcsoportot összehasonlítva.

„Bár a vizsgálatot egerekkel végeztük, az ember számára is tanulsággal szolgál: az anya táplálkozása a terhesség alatt nagy hatással van gyermekei jövőbeni egészségére. Ebből a kutatásból tudjuk, hogy a magas fruktózfogyasztás a terhesség idején több szempontból is kockáztatja a gyermek egészségét: az elhízástól a sokféle komplikációig, amit okoz” – magyarázza Antonio Saad kutatásvezető (Texas-i Egyetem, Galveston).

De ha korlátozza a várandós anya a magas fruktózfogyasztását, előmozdítja vele gyermeke felnőtt kori egészségét, zárják a kutatók az előadást.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/sfmm-ioh020416.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s