Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kitoloncolták Japánból a delfinvadászatról készült dokumentumfilm szereplőjét

Posted by Suggestor - 2016. február 6. szombat

Átvétel az inforadio.hu-ról

Kitoloncolták Japánból Az öböl című delfinvadászatról szóló Oscar-díjas dokumentumfilm egyik szereplőjét, Ric O’Barryt.

A 76 éves aktivistát több mint két hete tartóztatták fel a tokiói Narita repülőtér munkatársai, megtagadva, hogy az ország területére léphessen, és péntekig őrizetben tartották a hatóságok. Azzal vádolták meg, hogy hazudott korábbi látogatásai céljáról. A férfi mindezt tagadta, és azt állította, hogy turistaként delfineket megfigyelni érkezett az országba.

Ric O’Barry elmondta: vissza akar térni Japánba, és tovább fog dolgozni karöltve a japán emberekkel a delfinek megmentéséért.

Rick O’Barry, aki a Flipper című tévésorozat delfinidomárjából lett harcos állatvédő, Az öböl című 2009-es film révén vált igazán ismertté.

Louie Psihoyos dokumentumfilmje a nyugat-japáni Taidzsiban évente megrendezett delfinvadászatról szól. Az állatok lemészárlása évről évre nagy port ver fel, különösen a film megjelenése óta. A kegyetlen bánásmód sokak szemében rossz színben tünteti fel Japánt, a helyiek között viszont szép számmal vannak olyanok, akik a hagyományokra hivatkozva védelmükbe veszik a véres vadászatot.

“Próbálnak elhallgattatni” – nyilatkozta korábban Rick O’Barry, hozzáfűzve, hogy mindezzel azonban még nagyobb figyelmet irányítanak a kérdésre a japán hatóságok. “Soha nem szegtem törvényt, soha nem hazudtam a hatóságoknak.”

Az aktivista elmondta, az őrizet ideje alatt naponta kihallgatták, és rá akarták venni arra, ismerje el, hogy törvénysértést követett el.

A gyengélkedő férfit végül kerekesszékbe ültetve, őrökkel körülvéve rakták fel egy Egyesült Államokba tartó repülőgépre.

Rick O’Barry saját delfinvédő csoportot vezet, amely békés módszerekkel igyekszik tenni világszerte a tengeri emlősök védelméért. A Dolphin Project egyebek között segítséget nyújt a korábban delfinvadászatból élő japán közösségeknek is, hogy másfajta tevékenységre, például búvár vagy delfinfigyelő szolgáltatások nyújtására válthassanak.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/kulfold/kitoloncoltak-japanbol-a-delfinvadaszatrol-keszult-dokumentumfilm-szereplojet-796048

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s