Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A BMI hasznavehetetlen annak megállapítására, ki egészséges, ki nem

Posted by Suggestor - 2016. február 7. vasárnap

A testtömeg-index vagy body mass index (BMI) nem alkalmas egészségmérésre, mondja Jeffrey Hunger, a University of California (Santa Barbara) doktorandusza, társszerzője az International Journal of Obesity c. folyóiratban megjelent írásnak.
Így aztán a BMI-nek az egészség megközelítő meghatározására való használata – egyszerűen inkorrekt. A mi kutatásunk az utolsó szög a BMI koporsójába.”

A kutatók elemezték a legutóbbi Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felmérés adatait a testtömeg-indexszel kapcsolatban: különböző egészségjellemzőket, mint a vérnyomást, vércukrot, koleszterinszintet.

Az eredmények azt mutatták, hogy 2 millió ember, akit ‘nagyon kövérnek’ tartottak, mert az indexe elérte a 35-öt, vagy afölött volt, valójában egészséges. Ez az amerikaiak 15 százaléka.

Azok közül, akiket a BMI ‘normálisnak’ tartott, 30 százalékot – a laboreredményei alapján – nem-egészségesnek kellett minősíteni. 20,7 millió emberről van szó.

„Nem csak arról van szó, hogy a BMI helytelenül állított be 54 millió, a normálisnál nagyobb súlyú embert betegnek, hanem arról a nagy csoportról is, akiket klinikai állapotuk ellenére, ‘normál’ BMI -jük alapján egészségesnek minősített” – állapította meg Hunger.

„Mi elég egyszerű meghatározását adtuk az egészségnek: öt laboratóriumi érték,  indikátor közül négynek egészséges szintet kell mutatnia.”

Az USA-ban vállalatok nagy része úgy alkalmaz embereket, hogy az egészségbiztosítási költségüket a BMI alapján állapítja meg. Ha a BMI-je nagyobb valakinek 25-nél, megemelkedik az egészségbiztosításának díja.

„El kell szakadnunk ettől az egyszerű szabálytól, ami fölöslegesen bünteti vagy jutalmazza az embereket, ehelyett inkább az egészségmagatartásra kell koncentrálnunk, ami idővel meghozza az eredményt.”

A kutatásvezető Janet Tomiyama (pszichológus tanársegéd) hozzáfűzi, hogy a 24,99 BMI fölötti egészséges emberek nem valószínű, hogy magasabb orvosi költségeket rónának a közösségre, mint az annál alacsonyabb BMI értékűek, ezért aztán plusz egészségügyi befizetést követelni tőlük nem igazságos.

Tomiyama előző kutatása, amit az egyetem Dieting, Stress and Health (Diétázás, stressz és egészség) laboratóriumában végzett, nem tudott felfedezni világos kapcsolatot a testsúly-csökkentés és a magas vérnyomás, cukorbetegség, vércukor-szint és koleszterinszint javulása között.

Az új kutatás alapján azt ajánlják az embereknek, fókuszáljanak az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra inkább, mint a testsúlyukra.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/uoc–afm020516.php

Egy hozzászólás to “A BMI hasznavehetetlen annak megállapítására, ki egészséges, ki nem”

  1. uniohid said

    “Az új kutatás alapján azt ajánlják az embereknek, fókuszáljanak az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra inkább, mint a testsúlyukra.”
    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.