Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért és hogyan lesz a könnyű fejsérülésből súlyos, maradandó károsodás?

Posted by Suggestor - 2016. február 8. hétfő

A Georgetown University kutatói egy hét pihenést ajánlanak – elsősorban a sportolóknak: küzdősportokban résztvevőknek, de focistáknak is, akik fejjel egymásba ütköztek vagy a fejüket érte a labda -, mielőtt újabb ütésnek tennék ki a fejüket, hogy az idegi rendszereik teljesen helyre tudják állítani kapcsolataikat.

Az orvosok tehát helyesen járnak el, amikor több napi pihenést tanácsolnak, ha egy személynek a fejét éri ütés – jelentették ki az egyetem orvosai.
Az ismételt, könnyű fejsérülést egereken modellezték: altatásban levő egér fejére könnyű ütést mértek, hogy összehasonlíthassák az egyszeri ütés következményeit a 30 napon át, naponta kapott ütések eredményeivel. A többszöri ütés gyakran előfordul a kontakt sportoknál, a hadseregben vagy bántalmazások esetében.

Az egyetlen ütést kapott egér elvesztette egy időre az agya neuronális kapcsolatainak 10-15 százalékát, de nem jött létre gyulladás vagy sejthalál, magyarázza Mark P. Burns tanársegéd, idegtudós. Három nap pihenő után az összes idegi kapcsolat helyreállt.

Nem következett be ugyanez azoknál az egereknél, amelyek naponta kaptak ütést, ellenben ugyanúgy regenerálódtak, ha az egyes ütések között egy hét telt el, még ha harminc ütést kaptak is, egy-egy hét kihagyással.

De amikor az enyhe ütést naponta megkapta egy hónapon át, az agyának a fehér állománya gyulladásba jött, károsodott.
„Ez a károsodás egyre rosszabb lett két hónap múlva, és az utolsó ütés után egy évvel is látható volt.”

„A jó hírünk az, hogy az agy magától képes felépülni az ütés után, ha elég időt adunk neki a regenerálódásra. Ellenkező esetben azonban az agy nem tudja elvégezni a javító munkát, ha túl közeli időpontokban kapja az ütést.”
Ha pedig nem tudja helyreállítani az idegi hálózatait, súlyosbodik a károsodás, az agy gyulladása egy év után is látható lesz.

„Kutatásunk tükrözi, amit felfedezhettünk az embernél – főleg sportolóknál – hasonló károsodások esetében évekkel a sérülés után. Eredményeink azt mutatják, hogy szinte valamennyi ember, aki egyetlen ütést kapott, képes spontán felgyógyulni, de azok a sportolók, akik kontakt-sportot űznek, sokkal hajlamosabbak az elhúzódó agysérülésre. Mi abban segítettünk, hogyan és mikor vezetnek az enyhe ütések és a könnyű agyi trauma elhúzódó agykárosodáshoz.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/gumc-fse012816.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s