Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A széndioxid föld alatti tárolása ötletnek jó, de nem egyszerű

Posted by Suggestor - 2016. február 12. péntek

Tudósaink úgy gondolták, hogy a fölösleges szén-dioxidtól legegyszerűbben úgy szabadulhatunk meg, ha természetes föld alatti tárolókba injektáljuk – szakszóval: szekvesztráljuk.
A Penn State Egyetem kutatói rámutatnak, hogy a geológiai szekvesztrálásnak alapvető nehézségei vannak: a szén-dioxid és a környezete – a víz, kőzet, cement – között kémiai reakciók mennek végbe, és azok számos utat nyitnak meg a szén-dioxid kiszabadulása előtt.

A kutatók megvizsgálták a porózus kőzeteket, amelyekbe a szén-dioxidot injektálnák. (Ezek a kőzetek a pórusaikban tárolnák a szén-dioxidot.) Ilyen kőzetek a nagyon gyakori mészkő és homokkő, amelyek eltérő kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

„Azért éppen ezeket az anyagokat vizsgáltuk, mert bőségesen előfordulnak a környezetben, de voltak olyan aggályok, hogy a szén-dioxid kiszökhet belőlük. Még ha nem is tudna a Föld felszínére jutni, beszivároghat az ivóvízbázisokba” – mondja Li Li professzor.
De nemcsak a kőzettel találkozik a szén-dioxid, kontaktusba kerülhet sós víz lerakódásokkal is, amibe beleoldódhat. Ha ez megtörténik, megnövekszik a sós víz savassága, és ez a keverék könnyen oldhat bizonyos kőzeteket, mint például a mészkövet – vagy felhagyott olaj- és földgáz kutak esetében a cementet.

„Ha ez a szén-dioxidos tömény sólé elér egy művelésből kivett kutat, reagálni fog a cementtel, repedéseket okoz benne, ami megnöveli a valószínűségét annak, hogy a szén-dioxid elillan. Megpróbáltuk felmérni, mit történik, ha a kőzet maga reagál a szén-dioxid-sólé keverékre.”

A kísérletet kétféle rendszerben végezték el: egy cementtel kiöntött homokkőzetben és egy cementtel kiöntött mészkőben.
Figyelték, milyen kémiai reakciók mennek végbe a kőzetben és a cementben.

Az eredményeik azt mutatják, hogy többféleképpen is létre jöhetnek a szén-dioxid kiszökésére alkalmas lyukak a kőzetben.

A sósvíz-szén-dioxid oldat feloldja a mészkő egyes részeit, amitől az oldat kevésbé savassá válik. Nyolc napon belül elveszíti a mészkő tömege 3 százalékát, és 24-szer áteresztőbb lesz folyadékok és gázok számára, mint a reakció kezdetén volt, ujjnyi csatornák nyílhatnak meg a kőzetben. Ellenben a fúrt, kicementezett kutakat a sósvíz-szén-dioxid nem károsította.

Épp az ellenkezője történt a homokkő-mintában. A sóslé-szén-dioxid keverék nem oldotta a homokkövet, ellenben tönkre tette a kútban a cementet. A cement vált porózussá.

A kutatás rámutat a föld alatti szén-dioxid tárolás bonyolultságára.
„A folyamat, ami megállapíthatja, alkalmas-e egy hely szén-dioxid beinjektálására, rendszerspecifikus: függ a kőzet összetételétől és kémiájától, és attól, milyen könnyen jut át a víz és a szén-dioxid a kőzeten.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/ps-cds021116.php

Egy hozzászólás a “A széndioxid föld alatti tárolása ötletnek jó, de nem egyszerű”

  1. uniohid said

    „A folyamat, ami megállapíthatja, alkalmas-e egy hely szén-dioxid beinjektálására, rendszerspecifikus: függ a kőzet összetételétől és kémiájától, és attól, milyen könnyen jut át a víz és a szén-dioxid a kőzeten.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: