Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A városba költözéssel más mikrobák csatlakoznak hozzánk

Posted by Suggestor - 2016. február 13. szombat

A városba költözés alapvetően megváltoztatta azt, milyen mikrobáknak lesznek kitéve az emberek, ami viszont további következményekkel jár az emberi immunrendszer működésére, mondják a New York University kutatói.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a városi környezet megnöveli a közvetlenül az emberhez kapcsolódó mikrobák számát, miközben csökkenti a kültéri, szabadtéri környezeti mikrobák számát, amelyekkel az ember együtt fejlődött” – magyarázza a mikrobiológus Maria Dominguez-Bello kutató.

Mikrobák népesítik be a környezetünket és a testünket, egészségünk ezeknek az egymásra gyakorolt hatásától függ. Első lépésként azt kell számba venni, milyen változások mentek-mennek végbe a mikrobaközösségekben az urbanizáció felgyorsulásával.

„Az a szembetűnő változás otthonunk mikroba-összetételében, hogy a környezeti baktériumoknak csökkenő mértékben vagyunk kitéve a modern otthonokban, ami hozzájárul az immunrendszeri és metabolikus rendellenességekhez: az asztmától az elhízásig, az ipari világ új típusú betegségeiig” – jelentette ki Dominguez-Bello professzor. „Kutatásunk mérete kicsi volt, és csak egy földrajzi régióra korlátozódott, úgyhogy további kutatások lesznek szükségesek ahhoz, hogy általánosíthassunk.”

A kutatócsoport, amely építészekből, környezeti mérnökökből és mikrobiológusokból állt, a falakon és a padló felszínén élő mikrobákat tanulmányozta az Amazonas medencéjében. A lakásul szolgáló építmények lakóinak környezetét az elszigetelt amerikai-indiai közösségektől a kis perui falukon át a perui nagyvárosig (Iquitos), valamint az elnyugatiasodott brazil Manausig vizsgálták.

Mintát vettek minden földrajzi helyen tíz-tíz otthonból, és elvégezték a minták baktériumainak DNS-elemzését.
A városi lakásokban több emberi baktériumot – például Streptococcus-féléket és Lactobacillus-féléket – találtak, és arányaiban kevesebb környezeti baktériumot.
Emellett, a dzsungelbeli és a falusi építményekben a környezeti baktériumok fajszáma is nagyobb volt: talajlakó baktériumok (Mesorhizobium pl.), valamint a rovarok hordozta Rickettsiella.

A helyiség funkciója szerint is változott a városban a falakon megtelepedett baktériumok típusa: a fürdőszobákban pl. a szájban lakó Streptococcus és a bélben lakó Enterobacter-típusok voltak gyakoriak, míg a konyhákban az élelmiszerekhez köthető baktériumok.

„Az ember-lakta terekben, ahol gyenge az átszellőzés, megnő a kórokozó-veszély. A jövő házainak tervezéséhez ennek a következményeit is meg kell érteni – az emberek egészsége érdekében.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/nyu-fht021216.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A városba költözéssel más mikrobák csatlakoznak hozzánk”

  1. uniohid said

    „Az ember-lakta terekben, ahol gyenge az átszellőzés, megnő a kórokozó-veszély. A jövő házainak tervezéséhez ennek a következményeit is meg kell érteni – az emberek egészsége érdekében.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s