Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha öregebbnek érzi magát a koránál, nagy az esély rá, hogy kórházba kerül

Posted by Suggestor - 2016. február 14. vasárnap

„Számít, mennyire érzi öregnek valaki magát. Az előző kutatások arra figyelmeztettek, hogy ez az érzés befolyásolja az ember közérzetét és egyéb, az egészséggel kapcsolatos tényezőket, most pedig megjósolhatjuk azt is, hogy valószínűleg kórházba kerül, aki így érez” – mondja Yannick Stephan (University of Montpellier, Franciaország).

A 10 000 felnőttre kiterjedő kutatásról a Health Psychology című folyóirat számolt be.
A kutatók – Stephan és munkatársai a Florida State University-ről – elemezték a tízezer amerikai felnőtt adatait, amelyeket három hosszú távú kutatás tartalmazott.
A kutatásban résztvevők életkora 24 és 102 év között volt.

Úgy találták, hogy azok, akik öregebbnek érezték magukat a tényleges koruknál, 10-25 százalékos valószínűséggel kerültek kórházba az elkövetkező két-tíz évben (statisztikailag kiküszöbölve a korból, nemből, rasszból és iskolai végzettségből adódó különbségeket).
Az eredmény mind a három mintán megismétlődött.

A további elemzés kimutatta, hogy azoknál, akik a valódi koruknál idősebbnek érzik magukat, több depressziós tünettel és gyengébb egészséggel kell számolni.

„Aki öregebbnek érzi magát, annak gyengébb a fizikai és a mentális egészsége, és fizikai rosszabbodásra lehet számítani, ami betegségben és az egészségügyi szolgálat igénybe vételében nyilvánulhat meg idővel.”

Az adatokat a Midlife in the United States Survey, a Health and Retirement Study és a National Health and Aging Trend Study szolgáltatta.

Mindhárom mintában megkérdezték a résztvevőt, hány évesnek érzi magát – a kutatás kezdetekor.
Megkérdezték az orvosi diagnózissal felállított egészségi állapotáról is: megállapítottak-e magas vérnyomást, cukorbetegséget, szívbetegséget, sztrókot, tüdőbetegséget, rákot, csontritkulást vagy artritiszt.
A depresszió tüneteit is végigkérdezték a résztvevőknél.
A résztvevők rendszeres időközönként beszámoltak arról, voltak-e beutalva – bármilyen okból – kórházba.

„Akik szubjektíve idősebbnek érezték magukat, nagyobb valószínűséggel folytattak ülő életmódot, és gyorsabban hanyatlottak kognitíve. És ez mind sietteti a kórházba kerülést.”

„Mindent együttvéve, kutatásunkból az következik, hogy a szubjektív életkor – a demográfiai, kognitív és egyéb, egészség-magatartási tényezők – értékes eszközt adnak azoknak az embereknek a beazonosításához, akik a jövőben annak a kockázatnak vannak kitéve, hogy kórházba fognak kerülni.”

„Ezeknek a magukat öregnek érző embereknek hasznukra lehetnének például a fizikai aktivitási programok, amellyel csökkenthetnék depresszió és krónikus betegség kockázatukat és végső soron kórházba kerülésük kockázatát” – mondta Stephan.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: