Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az organikusan termelt tej és hús valóban, kimutathatóan egészségesebb

Posted by Suggestor - 2016. február 16. kedd

A Newcastle University kutatói vették maguknak a fáradságot és alapos elemzésnek vetették alá a biotejet és biohúst.

Erre az eredményre jutottak:
Mind a biotej, mind a biohús 50 százalékkal több jótékony hatású omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a közönséges tej és hús.
Az organikus (bio) hús valamivel alacsonyabb koncentrációban tartalmaz két olyan zsírsavat (mirisztin- és palmitinsav), amelyeket a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával hoznak összefüggésbe.
A biotej 40 százalékkal több CLA-t (konjugált linolénsavat) tartalmaz, mint a közönséges tej.
A biotejben valamennyivel több vas, E-vitamin és karotenoidok vannak.
A hagyományos tejben viszont 74 százalékkal több ásványi jód van és egy kicsivel több szelén. (Ami a tehenek takarmányába adagolt több jódnak köszönhető.)

A világ minden részéről származó – 196 tanulmány a tejről és 67 tanulmány a húsról – adatok feldolgozása után meg tudják mondani, mi a különbség a bio- és a hagyományos tej, illetve hús között, főleg a zsírsav-összetételükre és egyes létfontosságú ásványi anyagokra és antioxidánsokra támaszkodva.

Az írás a British Journal of Nutrition folyóiratban jelent meg.
„Az omega-3 zsírsavakat kapcsolatba hozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkenésével, jobb idegrendszeri és immunrendszeri működéssel” – mondta Chris Seal professzor.
„ A nyugat-európai étrend túl keveset tartalmaz ezekből a zsírsavakból, az Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatal (EFSA) azt tanácsolja, hogy duplázzuk meg ezekből a bevitelünket.”
„De a mi táplálkozási szokásaink mellett eleget fogyasztanunk belőlük nehéz volna. Kutatásunk arra hívja fel a figyelmet, hogy ha áttérünk organikus termékekre, azzal a bevitelünk is meg fog nőni ezekből a fontos tápanyagokból.”

A szisztematikus kutatás, amely megvizsgálta a világ minden részéből származó adatokat, úgy találta, hogy a biotejnek és a biohúsnak jobb a zsírsav-összetétele, mint a közönséges tejnek és húsnak.

És ami fontos, a biotejre-húsra váltás anélkül fogja növelni az omega-3 bevitelünket, hogy növelné a kalóriabevitelt és a telített zsír-bevitelt. Például: fél liter organikus teljes zsírtartalmú tej16 százalékát (39 mg) tartalmazza a napi ajánlott omega-3 bevitelnek, míg a közönséges tej csak a 11 százalékát (25 mg).

További pozitívum a zsírsav-összetételben: alacsonyabb a mirisztin- és a palmitinsav koncentráció a biohúsban, és alacsonyabb az omega 3/omega 6 arány a biotejben. Viszont magasabb a zsírban oldódó vitaminok (E-vitamin, karotenoidok) szintje és 40 százalékkal több a CLA a biotejben.

A kutatás rámutat, hogy a biotej kedvezőbb zsírprofilját a legeltetésnek köszönheti és a kevesebb takarmányozásnak – ahogy az az organikus farmok számára elő van írva.
A kutatók beszámolnak egy nemrégiben közreadott kutatásról, amelyben több anya- és gyermek csoport egyes betegségeinek csökkenését mutatják ki – organikus tej- és tejtermék fogyasztásának hatására. (Például csökkent a csecsemők ekcéma-kockázata.)

„Az emberek a biotejet és a biohúst három fő okból választják: az állatok jóléte miatt, az organikus gazdálkodásnak a környezetre gyakorolt pozitív hatása miatt, és a megtapasztalt, egészségre kedvező hatás miatt. De a tápértékről kevesebbet tudni, ezért volt szükség erre a kutatásra” – magyarázta Carlo Leifert professzor, kutatásvezető.
„A különbségek java része az organikus állattartásból származik, az állattartás intenzitásának eltéréseiből, a szabadban tartózkodó, legeltetett állatállomány teje és húsa lényegesen magasabb az egészségre kedvező zsírsavakban (omega-3), és alacsonyabb a szívbetegséget és más krónikus betegségeket előidéző zsírsavakban.”

„Ami a jódbevitelt illeti: nagyon kicsi a rés a táplálkozásból származó jód-elégtelenség (140 mikrogramm/nap) és a túlzott jódbevitel (500 mikrogramm/nap) között. A jódbevitelt optimalizálni nehéz, globálisan ugyanannyi gondot okoz a túlzott, mint az elégtelen jódbevitel.”

A fél liter tejből bevitt jód a napi ajánlott bevitel 53-88 százalékát fedezi. (53 százalékot a biotejből, és 88 százalékot a közönséges tejből.) De a terhes és szoptató anyáknak ennél nagyobb mennyiségű jódra van szükségük – 250 mikrogramm/nap mennyiségre.

Az előző kutatások, amelyekre a kutatók támaszkodtak, rámutattak, hogy az organikus takarmány 60 százalékban nagyobb arányban tartalmazza a főbb antioxidánsokat, és kevesebbet tartalmaz a toxikus kadmiumból.
„Kétséget kizáróan kimutattuk, hogy az összetételbeli különbségek a döntőek az organikus és a hagyományos termékek között, és hogy az organikus termékekre, magvakra, húsra és tejre való átváltás lényegesen több antioxidánst és omega-3 zsírsavat jelent.”

„Ahhoz, hogy pontosan megbecsüljük az összetételbeli differenciákat a húsok között, lényegesen több kutatásra van szükség tápanyag-összetevők tekintetében – vitaminok, ásványi anyagok, toxikus fémek, peszticid-maradványok – és ehhez az összehasonlításhoz jelenleg kevés az adatunk. De több anya- és gyermek csoport tanulmány mutatta ki az organikus termékek egészségre gyakorolt pozitív hatását, ezért tartjuk fontosnak tovább vizsgálni azt a módot, amellyel az emberi egészséget szolgáló élelmet termelhetünk.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/nu-nsf021216.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s