Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy gyerek nevelése igen nagy kihívás az immunrendszerünknek

Posted by Suggestor - 2016. február 19. péntek

Egy gyerek nevelése jóval nagyobb hatással van az immunrendszerünkre, mint egy influenza elleni védőoltás vagy az utazások alkalmával szerzett hasmenés – gasztroenteritisz – a Babraham Intézet (UK) kutatói szerint.

Minden embernek saját, a többiekétől eltérő immunrendszere van, de azoknak az embereknek – szülőknek – akik együtt nevelnek gyermeket, a felére csökken a különbség az immunrendszerük között.

A kutatók 670 ember immunrendszerét vizsgálták, meg akarták érteni, mi befolyásolja az egyes immunrendszerek közötti különbségeket.
A változatos életkorú (2-86 évig) személyeknél a hatások egy sor tényezőtől függtek: kor, nem, elhízás egyebek közt, de a legerőteljesebb hatást az egyén immunrendszerére az váltotta ki, hogy nevel-e gyereket.
Az együtt élő, gyermeket nevelő szülőknek 50 százalékra csökken az immunrendszerük közötti különbség – a népességben megfigyelt különbséghez viszonyítva.

„Ez az első alkalom, hogy megnéztük két, szoros közösségben élő, nem-rokon személynek az immunprofilját. Minthogy a gyermeknevelés az egyik legnagyobb környezeti kihívás, amit valaki önként magára vehet, érthető, hogy radikálisan átalakítja az immunrendszert. Meglepetésünkre, sokkal nagyobb erejű kihívás egy gyerek, mint egy súlyos gasztroenteritisz” – magyarázza Dr. Adrian Liston, a kutatásvezetők egyike.

„A jövendőbeli szülőknek érdemes elgondolkozni azon, hogy a szülőség kihívásai: az alvásmegvonás, a stressz, a krónikus fertőzések és a többi, sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a szervezetükre, mint amit a megőszülés jelent.”

A kutatásban való részvétel a kísérleti személyektől három év részvételt kívánt meg. Rendszeresen monitorozták az immunrendszerüket, ami megmutatta, hogy az ember stabil immunkörnyezetet tart fenn, még akkor is, ha az immunrendszerét olyan beavatkozások érik, mint az influenza elleni oltás vagy az említett gasztroenteritisz.
Az immunrendszert érő kihívások után az immunrendszer visszaáll az eredeti stabil állapotába, ami rugalmasságát bizonyítja.

A többi, immunrendszerre ható tényezőt vizsgálva, mint a kor, nem, szorongás, depresszió, kövérség, a kutatás megállapította, hogy az életkor a legérzékenyebb tényező az immunkörnyezetben. Az immunrendszer korral járó hanyatlása megfigyelhető a védőoltásokra adott válasz gyengeségén, illetve a fertőzéseknek való csökkent ellenálló-képességen is.
„Stabil immunkörnyezetünk van, amit robusztusan fenntartunk. Az immunrendszerünk közti különbségeknek csupán kis része genetikai. Az életkor befolyásolja erősen, hogy néz ki ez az immunkörnyezet, és valószínűleg ez az oka a fertőzéseknek való ellenállás csökkenésének is az idős személyeknél” – állapította meg Dr. Michelle Linterman (Babraham Institute).
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/bi-rac021116.php

Egy hozzászólás to “Egy gyerek nevelése igen nagy kihívás az immunrendszerünknek”

  1. uniohid said

    “…a szülőség kihívásai: az alvásmegvonás, a stressz, a krónikus fertőzések és a többi, sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a szervezetükre, mint amit a megőszülés jelent.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.