Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kik használják Amerikában a homeopátiát?

Posted by Suggestor - 2016. február 20. szombat

„Minthogy a legtöbb ember orvos közbeiktatása nélkül, szabadon vásárolja ezeket a gyógyszereket, megnyugtató, hogy nem komoly betegségekre használják” – jelentette ki Michelle Dossett, aki kutatóorvos a Massachusetts General Hospital kutatóintézetében.
„Az információ, amit ez a felmérés ad, a Food and Drug Administration (Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság) számára nyújt tájékozódási lehetőséget a használók köréről és megelégedettségéről.”

A felmérés arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok népességének egy kisebb szelete használja elsősorban a homeopátiás gyógyszereket, gyakori, kisebb betegségekre, mint a megfázás vagy a hátfájás.
A homeopátiás szert használók, különösen azok, akik homeopátiás orvost is fel szoktak keresni, úgy nyilatkoztak, hogy segít nekik a homeopátiás gyógyszer,  ők a komplementer és integratív orvoslás (természetgyógyász orvoslás) több formáját is szokták használni.

Tehát a homeopátia hívei nyitottabbak, mint a csak táplálékkiegészítőket szedők vagy csontkovács és egyéb terapeuta segítségét igénybe vevők.

A homeopátia kétszáz éves gyógymód, ami a hasonlóságon alapul: az egészséges embernél hasonló tüneteket okozó szert igen erős higításban adják a beteg embernél megjelenő tünetek kezelésére. Bár az igen erős higítás miatt sokan kételkednek hatékonyságában, növekedett iránt az érdeklődés az utóbbi években.

Amerikában az egészségstatisztikai központ végzi a felmérést évente, kérdőíves módszerrel.
2012-ben több, mint 34 500 felnőtt töltötte ki a kérdőívet, amelyben szerepelt a komplementer és integratív (tkp: természetgyógyászati) gyógymódok körében a homeopátia is.

A felhasználókat a kutatók négy csoportra osztották:
azokra, akik homeopátiás szert használtak az elmúlt 12 hónapban,
azokra, akik csak táplálékkiegészítőket használtak,
azokra, akik más természetgyógyászati (komplementer) módszerrel éltek,
és azokra, akik egyiket sem használták.

A homeopátia használói nagy valószínűséggel fehérek, nők, házasok, magas iskolai végzettségűek, 30 és 44 év közöttiek voltak, az Egyesült Államok nyugati részén éltek, és más természetgyógyászati módszert is hajlamosak voltak választani.

A 718 homeopátiát választó válaszoló közül csak 140 volt homeopatánál.
A homeopátiát választók egyharmada speciális állapotokra, főként meghűlésre alkalmazta a terápiát.
Akik homeopatát is felkerestek, azok ‘nagyon fontosnak tartották az egészségük fenntartásában a homeopátiát, és nagyban segített egészségproblémáikon.’

„Meglepett bennünket, milyen kevés homeopátiás szert használó kereste fel a homeopata orvost, de úgy gondoljuk, ez nem aggasztó, mivel részint olyan állapotokra használták a gyógyszert, amely magától is megoldódna, részint pedig a homeopátiás gyógyszerek nagyon biztonságosak” – magyarázza Dossett, aki oktató is a Harvard Orvosegyetemen.

„Adataink azt mutatják, hogy az emberek egészségügyi szakember igénybe vétele nélkül, komoly problémára elvétve használják csak a homeopátiát, más adatcsoportokból pedig az derül ki, hogy általában nem az orvosi kezelés helyett, hanem mellette használják a legtöbb esetben a természetgyógyász-orvosi kezelést.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/mgh-sea021816.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.